Kivel zuhanyzott az érsek?

Nagy meglepetésként harangozták be, és az utolsó percekig titokban tartották a múlt szombati programot a trencséni Pohoda rockfesztivál szervezői. A több ezer fiatal valamilyen neves együttesre tippelt, ezért alaposan meglepődött, amikor a színpadon Robert Bezák jelent meg, akit éppen egy éve váltottak le a nagyszombati (Trnava) római katolikus egyházmegye éléről.

Hatalmas tapsvihar tört ki, mert a volt érsek máig az egyik legnépszerűbb személyiség az országban.

– Búcsúzni jöttem, mert alighanem el kell hagynom Szlovákiát, de addig nem távozom, amíg nem közlik velem és a hívőkkel, hogy miért mozdítottak el. Alázattal szolgálom az Istent és az egyházamat, de megalázni nem hagyom magam – közölte Bezák. Döbbent csend fogadta a bejelentését.

Negyvenkilenc évesen került 2009 nyarán a redemptorista szerzetesrend éléről a 75. életévét betöltött Ján Sokol érsek helyére. Közvetlenségének köszönhetően rövid időn belül rendkívül népszerű lett. – Végre emberarcú érsekünk van – örvendezett egy idős pap, aki élete nagy részét a letűnt rezsim börtöneiben töltötte.

Anyagi értelemben is tiszta lappal akart indulni, ezért neves szakértőt kért fel az egyházmegye vagyoni helyzetének átvilágítására. Nemsokára elképesztő visszaélésekre, panamázásokra derült fény. Bebizonyosodott, hogy elődje az egyesült államokbeli szlovák hívőktől folyósított adományokat (több mint másfél millió dollárt) a saját, a vatikáni bankban tartott számlájára, illetve egyik rokonának továbbította. Miként az egyházi telkek eladásából származó összegeket is. Robert Bezák – néhány hetes vívódás után – feljelentést tett a pozsonyi főügyészségen, amely azonban csak a Szlovák Püspöki Konferencia jóváhagyásával vizsgálódhatott volna, ám ez a beleegyezés máig várat magára.

Mindeközben elfogyott a levegő az ambiciózus érsek körül. Tavaly januárban váratlanul pápai megbízott vizitált nála. Nem sokkal ezután pedig Marc Ouellett, a római püspöki kongregáció prefektusa írásban intézett kérdéseket hozzá. A pozsonyi TA 3 hírtelevízió néhány héttel később nyilvánosságra hozta, mire volt kíváncsi XVI. Benedek megbízottja. Többek közt arra, igaz-e, hogy kétes hírű, homoszexuális hajlamú, illetve a cölibátust tagadó papokkal lakik együtt, akikkel rendszeresen tornaterembe jár, és nyilvános helyeken együtt zuhanyozik. Bezák válasza: „Senki sem tájékoztatott arról, kik azok a kétes hírű személyek. Tornászni azért járok, mert a gyakorlatok enyhítik a gerincbántalmaimat. Nyilvános fürdőket, szaunát sosem látogatok, az edzések végén pedig elvből egyedül zuhanyozom.”

Robert Bezáknak azt is a szemére vetették, hogy túl gyakran jár ingben és farmerben, mintha megvetné a reverendát. – Mindig az alkalomhoz illően öltözködöm. Főleg a fiatalok közé valóban gyakran ilyen öltözékben megyek, de az érseki keresztet és a pecsétgyűrűt akkor is viselem. A reverendát pedig tisztelem, ráadásul a Vatikánban varrattam – írta a kérdés alá. A cölibátussal, az eutanáziával, a magzatelhajtással és a jegyesek házasság előtti nemi kapcsolatával kapcsolatos érdeklődésre annyit közölt, hogy az egyházi tanokhoz mindig hű, éveken át oktatta a teológia morális tételeit.

Azt is firtatta a prefektus, hogy az érsek miért alkalmazott havi 3500 euróért világi gazdasági tanácsadót. „Az illető megérdemli a jutalmát, mert átvilágította az érsekség ügyvitelét. Ha a munkájáról a római püspöki kongregáció is tudomást szerzett, akkor ez csalhatatlan bizonyítéka annak, hogy mennyire idegesek azok a személyek, akik a tevékenységének következtében elvesztették különféle anyagi kiváltságaikat. Vajon az egyházunknak nincs állandó gondja a pénzügyek átláthatóságával?” – kérdezett vissza az érsek, aki ezzel a válaszával alighanem megpecsételte a sorsát.

Egy éve menesztették őt, máig nem tudja, hogy miért. Ferenc pápa trónra lépése után személyes audienciát kért tőle. Mario Giordano pápai nuncius annyit közölt vele, hogy a levelét továbbította, de azt nem árulta el, hogy hová és kinek. Válasz máig nem érkezett, miként arra a petícióra sem, amelyben tizenötezer szlovákiai hívő kérte Robert Bezák ügyének felülvizsgálatát. Dominik Duka bíboros, Csehország prímása néhány napja annyit árult el, hogy nem morális kihágás miatt váltották le.

– Akkor nyilvánvalóan intrikák áldozata lettem, már csak ezért sem távozom hazámból addig, amíg nem derül ki a pápai döntés indoka, és nem teszem tisztába hivatalosan is a becsületemet – üzente a Vatikánba. A helyébe kinevezett Ján Orosch érsek (akit segédpüspökként Bezák a dél-szlovákiai magyar hívők szolgálatával bízott meg) azt ismételgeti, hogy hő imával minden gond megoldódik. A cseh bíboros viszont konkrétabb volt. Bizonyára nem a saját véleményét tolmácsolva jelentette ki, hogy Robert Bezák nem illik bele Szlovákia egyházi környezetébe, vagyis távoznia kell. Ferenc pápa dönt arról, hogy egyszerű szerzetesként valamelyik külföldi rendházba kerül, vagy emeritus püspökként esetleg vatikáni diplomáciai szolgálatba léphet.

Robert Bezák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.