Egyiptom: visszamegy az izraeli nagykövet

A kairói nagykövetség elleni támadásra reagáló beszédében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte, országa kitart a békeszerződés mellett.

Az egyiptomi hatóságok a törvény teljes szigorával lesújtanak a rendbontókra és garantálják a diplomáciai képviseletek biztonságát - mondta Uszama Hejkal tájékoztatási miniszter szombaton, miután a kormány válságkabinetje rendkívüli ülésen vitatta meg az izraeli nagykövetséget ért támadást.

Négy ember vesztette életét, több mint ezren pedig megsebesültek péntek éjjel, miután az izraeli nagykövetséget megrohamozta egy nagyobb tömeg, s a biztonsági erők csak súlyos összetűzések árán tudták megfékezni a támadókat. A nagykövetet és a diplomáciai személyzetet, mintegy 80 embert Izraelbe menekítették, jelenleg csak a nagykövet helyettese tartózkodik Kairóban. Hat személyt az egyiptomi kommandóknak kellett kimenteni a tüntetők ostroma alatt álló nagykövetség épületéből.

Eközben Ron Sofer, az izraeli kormány egyik szóvivője bejelentette, hogy Jichák Levanon nagykövet visszatér kairói állomáshelyére, mihelyt az egyiptomi hatóságok szavatolják az izraeli külképviselet biztonságát. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti beszédeben azt mondta, országa a támadás ellenére  kitart az 1979-ben megkötött békeszerződés mellett. Netanjahu megköszönte Barack Obamának azt a segítséget, amelyet az amerikaiak nyújtottak Izraelnek a nagykövetséget ért péntwek esti támadás után. „Döntő pillanat volt ez – sőt, sorsszerűnek mondanám” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint Obama minden eszközt és befolyását bevetette az incidens utáni diplomáciai egyeztetések során.

„Egyiptom megerősíti, hogy teljes mértékben elkötelezett a nemzetközi konvenciók betartása mellett, ideértve az összes diplomáciai képviselet védelmét" - mondta később Hejkal. Az egyiptomi tájékoztatási miniszter hozzátette, hogy a hatóságok a rendkívüli állapotról szóló, három évtizede hatályban lévő törvény minden rendelkezését alkalmazni fogják, hogy megteremtsék a rendet és a biztonságot az országban, s megvédjék az államot és intézményrendszerét.

Hejkal rámutatott, hogy az izraeli nagykövetség ellen intézett támadás kárt okozott az ország imázsának és helyzetének. „Egyes emberek, akiket nehéz becsületesnek nevezni, kihasználták a biztonsági erők által tanúsított önmérsékletet, és megpróbálták provokálni a rendfenntartó erőket" - fogalmazott a miniszter, aki arra figyelmeztetett, hogy ezentúl a biztonsági erők minden legitim intézkedést megtesznek és alkalmazzák törvényben megszabott jogaikat, ideértve az önvédelemhez való jogot is, hogy „szembeszálljanak a bűnözőkkel, és rendet teremtsenek".

Leszögezte azt is, hogy a tetteseket felkutatják és bíróság elé állítják. Eddig 38 embert vettek őrizetbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.