New Yorkot is elérte az ebola

Egy New York-i orvos is megfertőződött ebolával – jelentette a BBC. Craig Spencer Guineából tért vissza, ahol ebolás betegeket kezelt az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet tagjaként.

A 33 éves férfi október 14-én tért vissza Nyugat-Afrikából, a vírus első tünetei közé számító magas láz pedig 9 nappal hazaérkezése után, csütörtökön tört ki rajta. Ő már a negyedik Amerikában, aki megfertőződött.

Spencert azonnal orvosi szolgáltatásban részesítették, a New York-i Bellevue kórházban pedig, ahová szállították, mindenkitől elkülönített termet kapott.

A helyi tisztviselők szerint a férfi metrón is utazott, taxizott, illetve futni is volt, mielőtt rosszul lett. Az orvos barátnőjét és két barátját is karanténba helyezték.

„A New York-iaknak nincs okuk az aggodalomra" – nyilatkozta Bill de Blasio polgármester. „Az ebolát rendkívül nehéz elkapni. Azok a New York-iak, akik nem érintkeztek a fertőzött testnedveivel, nincsenek veszélyben."

Obama felhívta mind a kormányzót, mind a polgármestert, hogy megvitassák az egészségügyi dolgozók alkalmazását, valamint a további szövetségi támogatásról tárgyaljanak – jelentette a Fehér Ház. Az első ebolás esetet Dallasban regisztrálták, ahová egy libériai érkezett. Ő október 8-án vesztette életét. A másik két beteg az a két nővér volt, akik őt kezelték. A nővéreket még kezelik.

Hat érdekes adat az ebolával kapcsolatban

5060

Ennyi mobiltelefonra van szükség az érintett afrikai területeken, hogy az orvosok jobban láthassák a vírus terjedését. Különösen nagy az igény a ritkán lakott területeken való helyzetfelmérésre.

50-ből 1

...libériai egészségügyi dolgozó fertőződik meg. Ahol az orvosoknak és a nővéreknek nincs megfelelő felszerelése, ott ennél magasabb a fertőzöttek aránya.

61,48 dollár

Átszámítva nagyjából 15 ezer forintba kerül a teljes védőöltözet. Ez tartalmaz egy védőmaszkot, szemüveget, védőruhát, kesztyűket és gumicsizmát.

90 nap

Ennyi ideig nem lehet szexuális kapcsolata egy fertőzöttnek, miután felgyógyult.

17

Libériában minden tíz fertőzött további 17 embernek adja át a vírust. Ez alapján 1,7 az alapvető újratermelődési szám.

19 980

Temetési készletre van szükség. Az ebolában elhunyt személy ugyanis még halála után is fertőző marad, így a megfelelő módon való eltemetés az egyik módja, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

 

Csütörtökön Mali jelentette be az első ebolás esetét. A nyugat-afrikai országban egy kétéves kislány fertőződött meg, aki Guineából tért haza. Ezek után több tucat embert vizsgáltak meg. 

A héten francia orvosok jelentették be, hogy feltalálták az ebola-gyorstesztet, melynek segítségével akár 15 perc alatt kiszűrhető a vírus.

Az ebola halálos áldozatai száma eközben 4800 fölé emelkedett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.