Ebola-gyorstesztet fejlesztettek ki francia kutatók

Az ebolával megfertőződött spanyol nővér után az amerikai nővér állapota is javulást mutat. Közben francia kutatók kifejlesztettek egy tesztet, melynek segítségével 15 perc alatt kimutatható az ebolavírus. A WHO bejelentette, azonnali ülést hívnak össze a járvány kapcsán.
Az apró szerkezet – akár egy terhességi teszt – bárhol képes kimutatni a vírus jelenlétét, egyetlen csepp vérből, plazmából vagy vizeletből. A termék hamarosan forgalomba kerülhet, a klinikai tesztelés akár már október végétől elkezdődhet - írja a Euronews.

A teszt az eddiginél több ember gyors, akár egyidejű vizsgálatát teszi lehetővé, így az eddigieknél rövidebb idő alatt juthatunk eredményhez, így nagyobb kontrollt gyakorolhatunk a betegség terjedése felett – mondta Laurent Bellanger, a francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság, a CEA projektvezetője.

Reuters

Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, heteken belül elérhető lesz Libériában az az ebola elleni szérum, amit a meggyógyultak véréből fejlesztettek ki. A BBC szerint az még egyelőre tisztázatlan, hogy mekkora mennyiségű ellenszer lesz elérhető, valamint hogy ez elég lesz-e a megfertőzötteknek. 

Úgy tűnik, felépült az ebolából az NBC operatőre is, aki Nyugat-Afrikában kapta el a vírust. Hamarosan kiengedik a nebraskai kórházból, ahol kezelték.

A szervezet Genfben azt is kijelentette, a munka olyan gyorsan halad, hogy 2015 januárjára már gyógyszereket és vakcinákat is tudnak készíteni. A jelenlegi ebolajárvány eddig 4500 emberrel végzett világszerte, a legtöbb esetet Nyugat-Afrikában: Libériában, Sierra Leonéban és Guineában jegyezték.

Ha valaki szerencsésen túlélte a vírust, az azt jelenti, hogy a szervezete megtanulta, hogyan álljon ellen, az így kifejlődött antitesteket fel tudják használni más eseteknél.

Hogyan ne kapjuk el az ebolát?

Kerülni kell a közvetlen érintkezést a betegekkel, mivel a vírus testnedveken keresztül terjed.

Szemet eltakaró védőszemüveget kell hordani.

A ruházatot és kórházi hulladékot el kell égetni, azokat az orvosi eszközöket, amiket meg kell őrizni, feltétlen le kell fertőtleníteni.

A meggyógyultaknak három hónapig szexuális érintkezéstől tartózkodniuk kell.

Az amerikai reptereken hatályba lépett a vírussal leginkább sújtott három nyugat-afrikai országból érkező utasok szűrése. A kötelező vizsgálat öt reptérre terjed ki: a chicago-i O'Hare-re, a New York-i John F. Kennedyre, a New Jersey-beli Newarkra és a washingtoni Dullesra, valamint Atlantára.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.