Egy FIFA-fejest már kiadtak az USA-nak

A svájci hatóságok közlése szerint már kiadták az egyik őrizetben lévő FIFA-tisztviselőt az Egyesült Államokban. A férfit nem nevezték meg, de valószínű, hogy a kajmán-szigeteki Jeffrey Webbről, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ex-alelnökéről van szó – írja a BBC hírportálja.

A meg nem nevezett férfi egyike annak a hét FIFA-tisztviselőnek, akiket május 27-én vettek őrizetbe amerikai kérésre Zürichben. Az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a férfit szerdán szállították át az Egyesült Államokba háromfős rendőri kísérettel.

Korábbi jelentések szerint a kajmán-szigeteki Jeffrey Webbről lehet szó, aki nem harcolt jogi úton a kiadatás ellen.

Az 50 éves egykori FIFA-alelnök Webb a közép- és észak-amerikai labdarúgó-szövetség egykori elnöke volt. Őt azzal vádolják, hogy több millió dollár kenőpénzt fogadott el bizonyos marketingjogok értékesítéséért.

Richard Conway, a BBC sportújságírója azt írja, Webbnek Amerikában haladéktalanul meg kell jelennie a bíróságon abban a kerületben, ahol vádat emeltek ellene.

A hét vádlottból hatan még küzdenek azért, hogy Svájc ne adhassa ki őket az Egyesült Államoknak, ahol vádat emeltek ellenük korrupció, zsarolás és csalás miatt. A bűncselekményeket az elmúlt 20 évben követték el. A FIFA vezetők korrupciós ügyei után az IFB már három éve nyomozott. A gyanú szerint a FIFA alszervezetei több mint 100 millió dolláros kenőpénzt fogadtak el az elmúlt két évtizedben, ezeket a tevékenységeket pedig az Egyesült Államokban, amerikai bankokon keresztül folytatták le. Az ügyeknek összesen 14 gyanúsítottja van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.