galéria megtekintése

Letartóztattak több FIFA-vezetőt

3 komment

NOL
NOL

Szerda kora hajnalban a svájci rendőrség több FIFA-vezetőt tartóztatott le. Az ügy kapcsolatban van a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es katari vb odaítélése körüli botránnyal. Az akcióra az FBI nyomozásának eredményeképpen, amerikai kérésre került sor, és a korrupcióval gyanúsított sportvezetőket is az Egyesült Államoknak adják ki.

Szerda kora hajnalban a svájci rendőrség a zürichi Bar au Lac luxushotelben csapott le a FIFA-vezetőkre, akik a pénteki elnökválasztásra érkeztek a városba. A jelenlegi elnök, Sepp Blatter, akit sajtóértesülések szerint nem vettek őrizetbe, ötödször indul a címért.

Kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg és tanácsadói szerdán ülnek majd össze, hogy megvitassák, mi legyen a történtek után.

Zászlók a FIFA zürichi székháza előtt
Zászlók a FIFA zürichi székháza előtt
Ruben Sprich / Reuters

 

A vádak szerint a FIFA-vezetők pénzmosás, zsarolás és csalás bűntettében érintettek, mely bűncselekményeket az elmúlt 20 évben követték el – írja a BBC.

A New York Times szerda reggeli beszámolóját,miszerint tizennégy érintett lehet, az amerikai Igazságügyi Minisztérium is megerősítette. Köztük van a Costa Rica-i Eduardo Li, akit a hatóságok az épület egyik oldalsó kijáratán vezettek ki, kezében a FIFA-logókkal ellátott csomagjával.

A délelőtt folyamán nyilvánosságra hozták a letartóztatottak teljes névsorát: Jeffrey Webb, a FIFA alelnöke is köztük van, valamint Eugenio Figueredo, Jack Warner, a már említett Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin és Nicolás Leoz, valamint Alejandro Burzaco, Aaron Davidson és Hugo és Mariano Jinkis.

A New York Times információi szerint az akció békésen zajlott, a civil ruhás rendőrök a recepción felvették az érintettek szobakulcsait, majd bementek a szobákba és előállították az illetőket.

A CNN és a BBC úgy tudja, Svájcban hat FIFA-vezetőt tartóztattak le,  és a mostani rajtaütés egy hároméves, az FBI által vezetett nyomozás eredménye. A Svájci Szövetségi Igazságügyi Hivatal megerősítette, hogy az akciót amerikai kérésre hajtották végre. Az őrizetbe vett FIFA vezetőket az 1990-es évek eleje óta zajló korrupt tevékenységük miatt vették őrizetbe: a FIFA alszervezetei több mint 100 millió dolláros kenőpénzt fogadtak el a gyanú szerint az elmúlt két évtizedben, ezeket a tevékenységeket pedig az Egyesült Államokban, amerikai bankokon keresztül folytatták le.

Rendőrségi járművek a hotel előtt
Rendőrségi járművek a hotel előtt
Arnd Wiegmann / Reuters

A FIFA szóvivője egyelőre nem reagált a történtekre, annyit közölt csupán a CNN megkeresésére, hogy a szervezet célja, hogy mielőbb tisztázzák a helyzetet. További részleteket az üggyel kapcsolatban a szerda délutáni sajtótájékoztatón közölnek majd New Yorkban.

Svájc az FBI és az amerikai Igazságügyi Minisztérium kérésére adja majd ki a letartóztatott tisztségviselőket az Egyesült Államoknak.

Megtartják az elnökválasztást

Sem az elnökválasztást, sem a kongresszust nem halasztják el, minden a tervek szerint megy tovább közölte szerdai sajtótájékoztatóján Walter De Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója, aki megerősítette, hogy Blatter nem érintett az ügyben, ezért egyelőre marad az elnöki poszton. Azt is hozzátette: Oroszország és Katar rendezési joga nem kérdéses.

De Gregorio egyébként egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az ügy bizonyos szempontból jó a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek, noha a hírnevéneknem tesz jót, de a megtisztulás folyamatának szempontjából jó.

Gátlástalan korrupció

Ahogy arról beszámoltunk, a 2018-as és 2022-es vb kapcsán felmerült, hogy FIFA-tagok szavazatait vásárolták meg.

Hans-Joachim Eckert, a szervezet független etikai bizottságának német elnöke tavaly ősszel ismertette azt a negyvenkét oldalas dokumentumot, amely kimondja, hogy Oroszország és Katar „szabályos kereteken belül nyerte el a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokság rendezési jogát”. Ám a  belső vizsgálatot végző Michael Garcia amerikai ügyvéd reakciója a nyilvánosságra hozott iratokkal kapcsolatban a következő volt: „A közlemény erősen hiányos, és tévesen tünteti fel a vizsgálat megállapításait. Mivel a nemzetközi szövetség nyilvánosságra hozott információi nem fedik a valóságot, az ügyben szeretném felvenni a kapcsolatot a FIFA fellebbviteli bizottságával”.

S noha Garcia szerette volna, a korrupciós vizsgálatról készült teljes anyagot a futballszervezet továbbra azóta sem tette közzé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.