Meglepetés-eredmény a marokkói választásokon: győztek a mérsékelt iszlamisták

Előrehozott választásokat tartottak tegnap az arab tavasz által kevéssé érintett Marokkóban. Bár szakértők alacsony részvételi arányra és a kormánypárt győzelmére számítottak, a szavazásra jogosultaknak végül negyvenöt százaléka ment el, és nyert az ellenzéki Igazság és Fejlődés Pártja.

A  Marokkóban pénteken megtartott parlamenti választások győztesének nyilvánította magát az Igazság és Fejlődés Pártja (PJD). A mérsékelten iszlamista politikai erő egyik vezetője a Reuters brit hírügynökséggel közölte, hogy jelöltjeik szerezték meg a legtöbb szavazatot, és több nagyvárosban, köztük a fővárosban, Rabatban is győztek.

Az előzetes felmérések a jelenlegi kormánypárt, az Isztiklal vezette laza baloldali szövetség győzelmét jósolták.

Hivatalosan nem erősítették meg a PJD állítását, a belügyminisztérium egyelőre azt közölte: a részvételi arány 45 százalékos volt. Ez magasabb a vártnál. A korábbi felmérések ugyanis azt mutatták, hogy az arab tavasz által legkevésbé érintett észak-afrikai ország választói nem bíznak a politikában.

A reformista Február 20-a mozgalom, amely az év elején, még az alkotmányreform bejelentése előtt megtartott tüntetések egyik fő szervezője volt, egyenesen arra szólította fel a lakosságot, hogy bojkottálja a választásokat. Marokkóban 30 párt képviseletében 7100 jelölt szállt harcba a 395 parlamenti mandátumért

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.