Die Presse: Orbánnak sajnos igaza van

A magyar kormány menekültpolitikájáról közöltek cikkeket német és osztrák lapok.
A Nem szép, de nem helytelen címmel, Magyarország kerítése és Orbán egyoldalúsága alcímmel megjelent írásában Stephan Löwenstein egyebek között kiemelte: amikor Orbán Viktor erkölcsi imperializmust vet Angela Merkel német kancellár szemére, akkor a hazai közönségnek is szól. A magyarok elnyomásán mesterkedő imperialisták elleni küzdelem Orbán egyik legkedveltebb retorikai eleme, bár eddig Bécs, Moszkva és Brüsszel volt az imperialisták székhelye, és "Berlin viszonylag új ebben a sorban" - jegyezte meg a FAZ szerzője.

A kormányfőnek a "menekültvita" más vonatkozásait tekintve is voltak belpolitikai céljai - írta Löwenstein, megemlítve a szerinte "sugalmazó" kérdéseket tartalmazó nemzeti konzultációt, amellyel kapcsolatban kifejtette, hogy az akció révén a Fidesz a választói támogatottságról szóló felmérésekben és a hitelességben megmutatkozó "súlyos válságból" kiemelkedve visszaszerezte a belpolitikai napirend fölötti ellenőrzést.

Megjegyezte: a kiélezett kampány egy politikai párt számára legitim eszköz, ugyanakkor Magyarországon jogosan zajlik éles vita arról, hogy ezt a kampányt nem a párt, hanem a kormány vezette és az adófizetők finanszírozták.

A röszkei határátkelőnél történtekkel kapcsolatban hozzátette: "a Németországban sugárzott képeken legtöbbször nem mutatják meg", hogy a vízágyú és a könnygáz "nem békés tüntetők ellen irányult, hanem egy olyan tömeg ellen, amelyből köveket és betondarabokat dobáltak, aminek következtében két tucat rendőr megsérült".

Orbánnak sajnos igaza van - olvasható a Die Presse című osztrák lap szombati számának kommentárjában, amely szerint Bécs pozíciója nem tartható, hiszen nem lehet egyszerre irgalmas szamaritánust játszani és egyúttal tízezreket átjuttatni Németország felé. A szerző, Rainer Nowak úgy véli, hogy Ausztria az uniós jogot ugyanúgy megszegi, mint Magyarország, csak mindezt elegánsabban teszi. A cikkíró úgy látja, hogy Ausztria nem maradhat örökké - Michael Häupl Bécs főpolgármesterének szavaival élve - az a hely, ahol a menekültek útközben meguzsonnáznak. Vagy valóban lezárulnak a határok, ez rövid távon az uniónak kevésbé, azonban a balkáni államokban lévő menekülteknek katasztrófa lenne, vagy felkészül az ország arra, hogy pénzt, iskolát, infrastruktúrát és a szociális ellátásokat más kultúrából származó emberekkel megosszon - írja a cikk szerzője, aki szerint természetesen van középút, azonban valamilyen irányban el kell mozdulni.

Persze hogy van felső határa annak, hogy Ausztria szervezetileg és kulturálisan hány embert tud befogadni, azonban azt, hogy ez a határ hol van, egyelőre nem tudni - írja Rainer Nowak. Úgy véli, lassan itt az ideje annak, hogy a szakértők összeüljenek, és átgondolják ezt, mivel a németországi menedékkérők többen vannak, mint ahányat az ország be tudna fogadni.

A Der Standard című osztrák liberális lap online felületén megjelent véleménycikk szerint a magyar miniszterelnök arra akarja használni a menekültkérdést, hogy megerősítse a tekintélyelvű hatalmát, és az egész unióban aláássa a liberális demokráciát. Hans Rauscher szerint Orbán csupán úgy tesz, mintha összezavarodna az uniós szabályoktól, mindezt pedig azért, hogy a hibáját másra tudja áthárítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.