galéria megtekintése

Orbán elővette a fegyverét

54 komment

Munkatársunktól

Az idegenellenességre épít a kormány által meghirdetett új nemzeti konzultáció. Május elejétől nyolcmillió levelet küldenek ki az állampolgároknak, 960 millió forintért. A Fidesz 12, indulatokat gerjesztő kérdéssel akarja elterelni a figyelmet a belpolitikai kudarcairól.

A kormány pénteken bejelentette, hogy tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, illetve részben a terrorizmushoz kapcsolódó nemzeti konzultáció során. Nyolcmillió levelet küldenek ki az állampolgároknak május elején, a válaszokat július elejéig várják.

Orbán a menekültügy EU-csúcson. Kétség nélkül
Orbán a menekültügyi EU-csúcson. Kétség nélkül
Stéphane Lecoicq / MTI/EPA

Az újabb konzultáció 960 millió forintba kerül, a kormány a végleges költségről csak később ad tájékoztatást.

 

Orbán Viktor évek óta kommunikációs csodafegyvernek tartja az össznépi levelezést. Legutóbb azután vetette be, hogy több tízezer tiltakozó meghátrálásra kényszerítette az internetadó bevezetésének ügyében – a világhálóval kapcsolatos nemzeti konzultációt a kormányfő Deutsch Tamásra bízta.

A Fidesz elmúlt fél éves népszerűségvesztését eddig nem sikerült megállítani, a párt az Ipsos legutolsó mérése szerint már csak 21 százalékon áll az összes választókorú körében. Bár mindenki magabiztosságot próbál sugallni, de szemmel látható, hogy lényegében a teljes kormányzati kommunikáció azon erőlködik, hogy valamiképp elmozdítsa Orbán Viktort és a Fideszt a holtpontról. Ennek részeként megpróbálják leválasztani Orbánról az egyre nagyobb indulatokat kiváltó főtanácsadóját, Habony Árpádot, s már harcba állították a feleségét, Lévai Anikót is, aki a Story magazinban beszélt az „emberarcú” kormányfőről, családapáról és férjről.

Ebben a helyzetben találta Orbán Viktort a csütörtöki rendkívüli EU-csúcs, amelynek apropója az európai szinten valóban aggasztó menekültkérdés volt. A tagországok vezetői úgy döntöttek, hogy a további földközi-tengeri tragédiák megfékezése érdekében megháromszorozzák az EU határőrizeti művelete, a Triton költségvetését. A menekülteket szállító embercsempészek ellehetetlenítése és hajóinak megsemmisítése szintén prioritást élvez majd a jövőben. A migrációs válság megoldása érdekében több tagállam – köztük Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság – hajókat, helikoptereket és pénzt ajánlott fel a műveletekhez, ám lapunk tudomása szerint Magyarország nincs a felajánló országok között. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya a hét elején azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy eddig a „Triton művelethez specifikus magyar hozzájárulás nem történt”.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a miniszterelnök inkább idehaza próbál politikai tőkét kovácsolni a témából. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki nyilatkozatában azt hangsúlyozta, a bajba jutott embereket meg kell menteni, de közben olyan politikát kell kialakítani, ami segít nekik, hogy ott maradhassanak, ahol születtek. „Európa határait meg kell védeni!” – szögezte le. Szerinte „nincs szükség” bevándorlókra, de ez is olyan kérdés, amire a júliusi EU-csúcson kell majd választ találni, ahol a koszovói menekültek kérdése is előkerülhet majd. Orbán szerint jobb lenne, ha a tagállamok maguk dönthetnék el, hogyan akarják megfékezni a menekülthullámot.

Ön szerint?

1. Mennyire tartja fontosnak a terrorizmus térnyerését a saját élete szempontjából?

2. Ön szerint az elkövetkező években lehet-e terrorcselekmény célpontja Magyarország?

3. Egyetért azzal, hogy a Brüsszel által rosszul kezelt bevándorlás összefüggésben van a terrorizmus térnyerésével?

4. Tudta, hogy a megélhetési bevándorlók törvénytelenül lépik át a határt és az elmúlt időszakban hússzorosára nőtt számuk?

5. Egyetért azzal a véleménnyel, hogy a megélhetési bevándorlók veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését?

6. Ön szerint megbukott Brüsszel politikája a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében?

7. Támogatná a kormányt, hogy Brüsszel politikájával szemben szigorúbb bevándorlási szabályozást vezessen be?

8. Támogatná, hogy egy új jogszabállyal őrizetbe vehetők lehessenek a határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?

9. Ön szerint a határt törvénytelenül átlépő bevándorlókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell fordítani a saját hazájukba?

10. Egyetért azzal, hogy a megélhetési bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak, saját maguk biztosítsák az ellátási költségeiket?

11. Egyetért azzal, hogy a bevándorlás elleni küzdelem legjobb eszköze, ha az Európai Unió tagországai segítik azon országok fejlesztését, ahonnan a bevándorlók érkeznek?

12. Egyetért a kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?

A miniszterelnök nem hagy sok kétséget afelől, hogy miként tekint a menekültekre, s ez áthatja a nemzeti konzultáció 12 kérdését is. Ezek ugyanis egytől egyig az idegenellenességre építenek. A kormányfő így nagy valószínűséggel nem csak maga és pártja népszerűségét szeretné növelni, de a Jobbik vitorlájából is kifogná a szelet arra építve, hogy a magyarok közel négytizede is hasonlóképp gondolkodik.

A Tárki 1992 óta vizsgálja Magyarországon az idegenellenesség alakulását. Legutóbb tavaly áprilisában készült ilyen felmérés. Akkor a felnőtt lakosság 39 százaléka választotta azt az idegenellenesnek tekinthető állítást, hogy „az országba menedékkérő ne tehesse be a lábát”. A megkérdezettek 10 százaléka tekinthető idegenbarátnak, aki szerint minden menedékkérőt be kell fogadni. A többség – a megkérdezettek 51 százaléka – mérlegelné a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának lehetőségét. A most indított nemzeti konzultációra adott válaszok a kitöltés esetlegessége miatt nem tekinthetők reprezentatívnak. A kormány célja valószínűleg nem is az, hogy valós képet kapjon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.