Dagad Milos Zeman feketelistája

A Kreml emberei és az orosz kormánypárti újságírók megdicsérték Milos Zeman cseh államfőt azért, mert bezárta a prágai amerikai nagykövet előtt a Hradzsin kapuit. Bohuslav Sobotka kormányfő viszont a cseh köztévének (CT) nyilatkozva kifejtette: hiszteroid megnyilvánulások helyett több diplomáciai bölcsességet és higgadtságot várna el az elnöktől.

Jirí Pehe a novinky.cz leglátogatottabb prágai hírportálon pedig epébe mártott glosszában mutat rá, hogy szinte napról napra növekszik azoknak a személyeknek a száma, akikkel Milos Zeman nem hajlandó szóba állni. Emiatt a protokollosainak egyre nagyobb gondot okoz, hogy egy-egy fogadásra egyáltalán kiket hívhatnak meg.

A neves cseh politológus számba vette az alaposan felduzzadt tiltó listát. Az elnök látni sem akarja a cseh rektori testület tagjait, akik felháborodtak azon, hogy nem hajlandó professzorrá kinevezni Martin C. Putnát, holott megfelelt valamennyi tudományos kritériumnak, viszont részt vett a Prague Pride melegfesztiválon. Ha csak lehetséges, akkor az államfő nem áll szóba, sőt elkerüli a miniszterelnököt, vele együtt azokat a cseh szocdem párti (CSSD) politikusokat is, akik bírálni merészelik őt. Nem nyílnak meg a Hradzsin kapui Karel Schwarzenberg előtt sem, aki több mint két éve az elnökválasztáson a legfőbb vetélytársa volt, s azóta sem fogja be a száját.

Ugyanilyen elutasító az elnök a cseh közrádió (CRo) és -tévé (CT) vezetőivel szemben, mert miután az egyik beszélgetőműsorban trágár kifejezéseket használt, egyik médium sem hajlandó élőben sugározni a beszédeit, még a sajtóértekezleteit sem. Zárva a Hradzsin a cseh jegybank vezetői előtt, akik szerinte értelmetlenül gyengítik a koronát, miként a döntéseiket ésszerűnek minősítő szakértők előtt is. Szóba sem jöhet egyetlen államtitkár meghívása sem, ugyanis az elnök értékelése szerint mindannyian semmirekellő pártkatonák. Miként a prágai kávéházakban az idejüket múlató értelmiségiek, akik állandóan a megbuktatásán vagy legalább a lejáratásán törik a fejüket. Azt a tiltakozó megmozdulást is ők szervezték, amelyen piros lapok felmutatásával távozásra szólították fel őt. Egyik példaképüket, a két világháború közötti cseh publicisztika kimagasló személyiségét, Ferdinand Peroutkát pedig azzal sározta be az államfő, hogy állítólag több cikkében Hitlert dicsérte. Azóta az elnöki iroda valamennyi alkalmazottja a könyvtárakban lázasan keresi a bizonyítékot, de nem találja, mert ilyet sosem írt.

Ha netán Prágában feltűnne a Pussy Riot, messze kerülje el a Hradzsint, mert nem proteszt, hanem pornográf együttes. Ugyanezt ajánlja Arszennyij Jacenyuk kijevi politikusnak, aki Zeman szerint az ukrajnai konfliktust nem békés úton, hanem háborúval rendezné, továbbá mindazoknak a görög vezetőknek, akik meghamisították az ország gazdasági mérlegét, s ezzel nemcsak önmagukat, hanem az uniót is nagy veszélybe sodorták.

Jirí Pehe gunyoros glosszáját így fejezi be: „A szinte már áttekinthetetlen tiltó listára most Andrew Schapiro prágai amerikai nagykövet került fel, aki a cseh köztévének nyilatkozva úgy vélekedett, hogy szerinte kínosan érzi majd magát az elnök, hiszen valószínűleg az Európai Unió egyetlen államfőjeként vesz részt májusban a moszkvai katonai díszszemlén, amelyet majd többek között Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető társasságában tekint meg.”

„Természetesen szerepelnek a hosszú névsorban a hazai ostobák. Soraikból az elnök szerint azok a közveszélyesek, akik géniusznak hiszik magukat. Ezzel a jellemzéssel viszont körültekintően kell bánni, nehogy bárki is arra a következtetésre jusson, hogy az államfő önmagáról beszél” – így Jirí Pehe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.