Charlie Hebdo: Hollande támogat, a muszlimok tüntetnek

Francois Hollande francia elnök ragaszkodik hozzá, hogy a Charlie Hebdo értékei fennmaradjanak és a lap tovább éljen, miután annak legújabb kiadását szerdán egy pár óra alatt eladták Franciaországban. Az ötmilliós példányszámban megjelent, nyolcoldalas kiadvány címlapja miatt tüntetéseket szerveztek a Fülöp-szigeteken élő muszlimok. Egy török bíróság betiltotta a Mohamedet ábrázoló karikatúrát közlő weboldalakat.

A Charlie Hebdo szerdán megjelent száma kapcsán a francia elnök elmondta, hogy meg lehet ölni egy férfit vagy egy nőt, de soha nem lehet megölni a gondolataikat. Hollande hozzátette, hogy a lap újjászületett egy héttel a szerkesztőségét ért terrortámadás után. A Charlie Hebdo él, és élni fog – hangoztatta a francia elnök.

A múlt szerdán történt támadásban a szatirikus lap 12 munkatársával végzett két iszlamista fegyveres. Később öt másik ember is életét vesztette a merényletet követő túszdrámákban - emlékeztet a BBC.

A lap a tragédia ellenére nem adta fel, és a Libération szerkesztőségében az eddigi tizenhat oldalas kiadvány helyett egy nyolcoldalas újságot készítettek, melynek címlapján újra Mohamed-karikatúrát ábrázoltak. Az lap legújabb számát hat idegen nyelven, például angolul, arabul és törökül is elérhetővé tették. Ötmillió példány is kevésnek bizonyult a szatirikus lapból, a francia újságosstandokon pillanatok alatt elfogyott a kiadvány legújabb száma.

Az észak-afrikai Magreb-országokban betiltották a Charlie Hebdo terjesztését. Miközben a párizsi terrorhullámot elítélték, Marokkó, Tunézia és Algéria közölhetetlennek nyilvánította a „Mohamed prófétát gyalázó" karikatúrát. Az iszlám mindhárom országban államvallás, a múlt heti merénylők közül pedig ketten, a Kouachi fivérek is algériai származásúak. A síita Irán hivatalosan elítélte a próféta „gyalázását".

A csaknem 80 milliós, szinte kizárólag muzulmánok lakta Törökországban viszont a Cumhuriyet (A köztársaság) című, világi irányultságú, 52 ezres példányszámú lap befűzött négyoldalas mellékletben közölte a Charlie Hebdo mostani kiadásának kivonatát. A török bíróság azonban betiltotta a karikatúrákat közlő weboldalakat.

Guardian beszámol róla, hogy Fülöp-szigeteken 1500 fős tüntetést tartottak a Charlie Hebdo címlapján megjelent Mohamed-karikatúra miatt. A demonstráción felgyújtottak egy, a címlapról készült posztert. A szervezők szerint a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjedhet ki Allah gyalázására és a vallás megsértésére.

Nagy-Britanniában egy tucat imám arra intette a muszlim hitközösséget, hogy gyakoroljon önuralmat a Charlie Hebdo legújabb számával kapcsolatban. A szigetország muszlim vezetői elfogadtak egy 10 pontos ajánlást, melyben békésen fejezik ki nemtetszésüket a vallásuk megcsúfolásáért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.