galéria megtekintése

Ötmillió példány is kevés volt ma a Charlie Hebdóból

0 komment

Szőcs László

Órák alatt kifogytak a francia újságosstandok a múlt héten megtámadott szatirikus hetilap legújabb számából, amelyet ötmillió példányban nyomtak. A vérengzést az al-Kaida jemeni ága vállalta magára.

Már az is elkésett, aki szerda reggel 6 óra 40-kor szerette volna megvenni a Charlie Hebdo hetilap legújabb számát a párizsi Keleti pályaudvar kiemelt elárusítóhelyén. A reggel 6-kor nyitó kioszkban ekkorra már elkapkodták az oda küldött 125 példányt, s ez így ment országszerte. A szatirikus lapot az ellene elkövetett múlt heti, 12 halálos áldozatot követelt terrortámadás előtt 60 ezer példányban terjesztették, most az ötmilliós példányszám is kevésnek bizonyult. Az utánnyomás azt is szolgálja, hogy, mint közölték, spekulánsok ne verjék fel a sajtótörténeti lapszám árát az interneten.

Így álltak sorba a lapért
Így álltak sorba a lapért
Stephane Mahe / Reuters

A világsajtóban polémia bontakozott arról, újraközöljék-e a „Charlie" új rajzát (lapunk ezt már ma megtette). A The New York Times, a globális média egyik zászlóshajója például elzárkózott ettől. „A Timesnál, amely a támadásról szóló tudósításaiban újraközölt egyes Charlie Hebdo-rajzokat, de azokat nem, amelyek az iszlámon gúnyolódtak, az a szerkesztőségi döntés született, hogy online kiadásunk linket bocsát a látogatók rendelkezésére, amelyre rákattintva láthatják az új Mohamed-címlapot. De magát a rajzot nem közöljük nyomtatásban", adta tudtul a liberális világlap.

 

A csaknem 80 milliós, szinte kizárólag muzulmánok lakta Törökországban viszont a Cumhuriyet (A köztársaság) című, világi irányultságú, 52 ezres példányszámú lap befűzött mellékletben újraközölte a Charlie Hebdo mostani kiadásának kivonatát. Az észak-afrikai Maghreb-országokban betiltották a Charlie Hebdo terjesztését. Miközben a párizsi terrorhullámot elítélték, Marokkó, Tunézia és Algéria közölhetetlennek nyilvánította a „Mohamed prófétát gyalázó" karikatúra közlését. Az iszlám mindhárom országban államvallás, a múlt heti merénylők közül pedig ketten, a Kouachi fivérek is algériai származásúak. A síita Irán hivatalosan elítélte a próféta „gyalázását".

Ma a jemeni központú al-Kaida az Arab-félszigeten elnevezésű szervezet vállalta magára a Charlie Hebdo elleni merényletet. Videoüzenetükből kiderül: a támadást Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida 2011-ben megölt feje, Oszama bin Laden örökébe lépett vezére rendelte el. „Coco", a hetilap egyik életben maradt karikaturistájának múlt heti visszaemlékezése szerint is az al-Kaidára hivatkoztak a merénylők. A terror megszervezésének élére Anvar al-Aulaki, szélsőséges jemeni-amerikai hitszónok állt, akit szintén még 2011-ben likvidáltak az amerikaiak. Ő volt az első amerikai állampolgár, akinek megölésére a Fehér Ház hivatalos engedélyt adott. Állítólag találkozott a Kouachi fivérek egyikével.

A nagy-britanniai zsidókat is aggasztja az antiszemitizmus

„Sokkoló ébresztőként” jellemezte Gideon Falter, az Antiszemitizmus Elleni Kampány (Campaign Against Anti-Semitism, CAA) elnöke annak a közvélemény-kutatásnak az eredményét, mely a franciaországi atrocitások nyomán készült.

Az online felmérésben 2230 brit zsidó vett részt, akiknek 45 százaléka úgy érzi, nincs jövője a szigetországban, 58 százaléka pedig egész Európára vonatkoztatva hasonló érzelmeket vall. Gideon Falter szerint Nagy-Britannia fordulópont előtt áll: „Az antiszemitizmus csak abban az esetben nem fog növekedni, ha a gyűlölködést zéró tolerancia zárja ki.”

A CAA-nek nyilatkozók negyedének a fejében fordult meg az elmúlt két évben, hogy kivándorol Nagy-Britanniából. Az antiszemitizmus ellen fellépő szervezet megállapításai egybecsengenek a YouGov közvélemény-kutató intézet friss tapasztalataival. Minden negyedik brit úgy gondolja, hogy a „zsidók jobban hajtanak a pénz után, mint a britek”, minden ötödik pedig kevésbé tartja lojálisnak a zsidókat az Egyesült Királyság, mint Izrael iránt.

2014 első félévében 36 százalékkal emelkedett az antiszemita támadások száma a szigetországban. (R. Hahn Veronika, London)

Az al-Kaida jemeni ágának videoüzenete mindamellett nem vállalja magára a múlt pénteki, négy áldozattal járt párizsi túszejtéses merényletet, amelyet Amedy Coulibaly követett el, noha „harcostársuknak" nevezik őt. Saját üzenetében Coulibaly az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet mellett tett hitet, amely szélsőséges brutalitása miatt még az al-Kaidából is kiírta magát.

Francois Hollande elnök bejelentette: a Charles de Gaulle repülőhordozót vezénylik az Iszlám Állammal szembeni műveletek támogatására.

Franciaországban eközben több tucat eljárást indítottak a terrorizmus dicsőítése vádjával. Ezek közül a legkülönösebb talán annak a fiatal férfinak az esete, aki vasárnap gondatlanságából adódóan sérülésekkel járó közlekedési baleset okozott, ám nem vetette magát alá az alkoholszondának, visszaeső elkövetőnek bizonyult, és a tetejébe még dicsőítette is a merényleteket a rendőröknek. Gyorsított eljárásban négy év letöltendő börtönre ítélték.

Őrizetbe vették a Dieudonné nevű, provokációiról ismert botrányhumoristát is, aki a minap azt közölte, „Charlie Coulibaly-nak érzi magát", azaz egyszerre azonosult a megtámadott hetilappal és terrorista Amedy Colulibaly-val. De Dieudonné ügyvédjével egyetemben a francia közvélemény egy része is azt kérdezi, miért nem szabad a kisökörnek, amit szabad Jupiternek. Azaz: hol is vannak itt a szólásszabadság határai?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.