galéria megtekintése

Aki csak a nyomor elől menekül, mehet is mindjárt haza

4 komment


Lencsés Károly

A menekültek gondot okoznak szinte egész Európában. Tavaly 42 ezren érkeztek Magyarországra, de döntő többségük csak a nyomorból próbált kitörni, és ők eddig sem számíthattak meleg fogadtatásra. Menekültstátusra csak a politikai üldözöttek számíthatnak a kontinensen.

Nem a miniszterelnök által emlegetett gazdasági bevándorlók okoznak gondot egész Európának, hanem a hosszú ideje nem tapasztalt migrációs nyomás – derült ki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szerdai sajtótájékoztatóján. Végh Zsuzsanna főigazgató elmondta, hogy az utóbbi két évben – de különösen tavaly – szinte mindenütt jelentősen nőtt a menedékjogért folyamodók száma. Nálunk az elmúlt esztendőben – a 2012-es kétezerrel és a 2013-as nem egészen 19 ezerrel szemben – csaknem 43 ezer kérelmezőt regisztráltak, míg Németországban 174 ezren, Svédországban 74 ezren próbálkoztak.

Fogságba esett illegális bevándorlók Röszkénél - nem mindegy, mi elől menekültek?
Fogságba esett illegális bevándorlók Röszkénél - nem mindegy, mi elől menekültek?
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az ezer lakosra jutó menekültek számát tekintve a kontinensen – Svédország után – Magyarország már a második a sorban – emelte ki a főigazgató. Nagyjából 95 százalékuk – többnyire Szerbia felől – illegálisan lépi át a határt, és amikor a határrendészekbe ütköznek, menedékjogot kérnek, s ezzel a beadványuk jogerős elbírálásáig mindjárt el is nyerik az ország területén való tartózkodás jogát.

 
Menedékjogi kérelmek száma Magyarországon
Menedékjogi kérelmek száma Magyarországon
Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Nem ide készülnek azonban: statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarország továbbra sem célállomás, hanem inkább tranzitország. A menekültügyi eljárás megindítását követő 24 órán belül a kérelmezők mintegy harminc-negyven százalékának egyszerűen nyoma vész, s mire a hatósági döntés megszületne, még többen eltűnnek. Tavaly több mint 24 ezer ügyben azért nem hoztak határozatot, mert az érintettet nem lehetett megtalálni, és az is kérdéses, hogy a folyamatban levő 15 ezer eljárást sikerül-e érdemben lezárni.

Kedves bevándorlók

"Magyarországnak nem érdeke a magyar hagyományoktól idegen tradíciókat hozó gazdasági menekültek befogadása" – mondta még kedden Rogán Antal. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ha fizetőképes külföldiekről van szó, akkor mindjárt más a helyzet. A letelepedési államkötvények tavalyi forgalma mindenesetre erről árulkodik. A menekültkérelmek és az államkötvények összefüggéséről itt olvashatnak részleteket.

A legtöbben Koszovóból jöttek, és míg 2012-ben 226-an, tavaly már 21 és fél ezren voltak. Regisztráltak emellett mintegy 8800 afgánt, 6800 körüli szíriait és nem egészen kilencszáz palesztint is. Ezzel kapcsolatban Végh Zsuzsanna hangsúlyozta: a biztonságosnak talált származási országból érkezőknek gyakorlatilag esélye sincs a menekültstátus elnyerésére. Koszovó pedig ilyen állam, és a kérelmezők nem is arra hivatkoznak – mondta –, hogy például etnikai hovatartozásuk miatt üldöztetésnek lennének kitéve.

1000 lakosra jutó menedékkérők száma néhány EU tagállamban 2014. január-november között
1000 lakosra jutó menedékkérők száma néhány EU tagállamban 2014. január-november között
Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Az ott élők egészen más okból hagyják el tömegesen a hazájukat: a magyarázat többek között a munkanélküliség, a hajléktalanság, a rossz egészségügyi ellátás. Önmagában viszont az, hogy valaki kilátástalan körülmények között él, nem elegendő ahhoz, hogy bárhol védelemben részesítsék.

Vagyis: Európa gyakorlatilag csak politikai menekülteket fogad, gazdasági menekülteket – Orbán félreérthető szóhasználata szerint gazdasági bevándorlókat – nem.

Végh Zsuzsanna tájékoztatása szerint ebből egyenesen következik, hogy a kérelmezők töredéke maradhat legálisan. Tavaly 240-en kaptak menekültstátust, 236 főt pedig oltalmazottként ismertek el. A főigazgató hozzátette: valószínűleg jóval többen is védelemben részesülhettek volna, hiszen a válságövezetekben sokan tényleg üldöztetésnek lehetnek kitéve – e körbe tartozhatnak többek között az afgánok, a pakisztániak vagy a szírek is –, csakhogy sokan idő előtt eltűntek.

Tízből négy magyar idegenellenes

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata a bevándorlókról egyértelműen idegenellenes álláspontot tükröz – állítja Sik Endre, a Tárki vezető kutatója. Amúgy a magyarok közel négytizede is így gondolkodik. A magyarok idegenellenességéről készült felmérést korábbi cikkünkben ismertettük.

Magyarországon menekültként legfeljebb néhány ezren élhetnek, és ők a beilleszkedésük elősegítése érdekében két évig támogatást kaphatnak. Tavaly hatszázan kérelmezték, hogy kössenek velük integrációs szerződést – közölte a főigazgató –, amit végül csupán ötszázan írtak alá, csakhogy azóta közülük is jó néhányan elhagyták az országot. Arra a kérdésre, hogy ezek az emberek – és a további tízezrek – hová tűnnek el, Végh Zsuzsanna nem tudott érdemi információkkal szolgálni, mert a mozgásuk követhetetlen.

A főigazgató jelezte ugyanakkor, hogy a migránsokat a külföldi hatóságok sem igazán tudják figyelemmel kísérni. Egy uniós jogszabály szerint azokat, akik Magyarországon léptek a közösség területére, de másutt nyújtanak be menekültkérelmet, vissza lehet küldeni ide. Tavaly nyolcezer ilyen megkeresés érkezett a magyar hatóságokhoz, de végül csak nyolcszáz embert adtak át, mert a többinek nyoma veszett.

A fokozódó migráció egyre nagyobb terhet jelent az országnak

– emelte ki Végh Zsuzsanna. Míg 2012-ben 1,1 milliárdot fordítottak menekültügyre, tavaly erre a célra már 2,6 milliárdot költöttek, hiszen újabb táborokat kellett létesíteni, és több ember ellátásáról kellett gondoskodni. 

Milyen gazdasági bevándorlás?

A gazdasági bevándorlás jelensége magyar viszonylatban gyakorlatilag nem létezik. A jobb megélhetés reményében érkezők menedékkérelmét kapásból elutasítják, s el kell hagyniuk az országot – írtuk korábbi háttércikkünkben.

Egy kérdésre válaszolva a főigazgató kijelentette: uniós szinten is érdemes lenne átgondolni a közös menekültpolitikára vonatkozó követelményeket, mert a szabályozás nem a jelenlegi körülményekre készült, például nem veszi figyelembe a tranzitországok sajátos helyzetét.

Végh Zsuzsanna azt is elképzelhetőnek tartja, hogy gyorsítsák az eljárást – ma a menekültstátus iránti kérelem jogerős elbírálásáig több mint hat hónap telik el –, illetve korlátozzák a kérelmezőnek az ország területén való tartózkodási jogát. Ezt például akkor tartaná elképzelhetőnek, ha a kérelem nyilvánvalóan megalapozatlan, vagy alaposan vélelmezhető, hogy az érintett rosszhiszeműen jár el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.