galéria megtekintése

Áder: Hibázott a kormány

11 komment


Hargitai Miklós

Hamu a fejekre: az államfő szerint mindenki mulasztott a napelemekre kivetett termékdíj miatt - a kormányoldal és ellenzéke, az ombudsman, de még ő maga is. Áder János ezzel gyakorlatilag elismerte: azt sem tudta, mit ír alá.

Az államfő szerint a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban hibázott a kormány, az Országgyűlés, az ellenzéki pártok, a környezetvédelemért felelős ombudsman és a köztársasági elnök is - ezt Áder János a parlamenti frakciók vezetőinek szerdán küldött levelében írta.

Áder a közelmúltban elfogadott - lapunkban is ismertetett - napelem-termékdíjről - azt írja: nem közömbös számára, hogy itthon, Magyarországon mi történik a környezeti fenntarthatóság érdekében, „hiszen hamarosan a világ összes országában be kell majd látnia minden közügyekkel foglalkozó felelős szereplőnek, hogy ha nem változtatunk a folyamatok irányán, akkor olyan jövő köszönthet ránk, amelyben már nem lesz mód korrigálni mulasztásainkat”.

Kinyírhatják a piacot

A költségvetés szempontjából jelentéktelen, a legális napelempiacot viszont kinyírhatja – szakmai prognózisok alapján így lehet összefoglalni a január óta élő napelemadó hatásait.

Sokkal jobban megéri Szlovákiából vagy Ausztriából behozni a felszerelésre szánt napelemet. Bővebben itt olvashatnak a termékdíj következményeiről.

 

A köztársasági elnök szerint a napelemadó bevezetésekor hibázott a kormány, mert nem kellő körültekintéssel járt el az uniós kötelezettséget jelentő környezetvédelmi termékdíj mértékének megállapításánál.

Hibázott az Országgyűlés, mert olyan törvényt fogadott el, amely nem volt tekintettel a várható hatásokra. Hibáztak az ellenzéki pártok, mert ezt a kérdést nem tették szóvá a parlamenti viták során.

Hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét.

„És hibáztam én is, mert magam sem figyeltem fel erre a „salátatörvény”-be rejtett környezetvédelmi képtelenségre” - írja az államfő.

(A valóságban a javaslatot beterjesztő kormány szándékosan rejtette az adót egy olyan kifejezés mögé, amely még a szakmai szervezeteknek sem tűnt fel, a fotovoltaikus elem kifejezést ugyanis nem használják széles körben a napelemekre Magyarországon.)

Áder szerint az esetnek két tanulsága van: egyrészt a hibás törvényt mielőbb korrigálni kell, másrészt pedig fel kell hagyni az áttekinthetetlen salátatörvények benyújtásának gyakorlatával.

„Az elmúlt évtizedek világos bizonyítékát adták annak, hogy a jogbiztonság érvényesülését, azaz a törvények átlátható szerkezetét és betarthatóságát akadályozza, ha egymással köszönő viszonyban sem lévő kérdéseket egyazon törvényben szabályoznak”.

Unortodoxia

Ehhez hasonló, a napelemeket sújtó zöldadókat más országokban nem ismernek, inkább a kedvezmények dominálnak.

Korábban Magyarországon is létezett adókedvezmény, ezt azonban mostanra eltörölték, helyette a világ legmagasabb, 27 százalékos áfáját, és mostantól a termékdíjat is fizethetik a magyar napelem-vásárlók - nyilatkozta lapunknak a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke.

Áder János úgy fogalmazott: a közös hibát közösen kell helyrehozni. Arra kérte a frakcióvezetőket, hogy támogassák a törvényhozás munkáját érintő kezdeményezéseket és szakmai egyeztetéseket, amelyek a kérdés mielőbbi korrekciójára irányulnak. Az elnök a levélben a lehető leggyorsabb törvénymódosításra kéri a frakcióvezetőket.

Áder nyilatkozatát követően a kormány illetékese is megszólalt - így próbálta elbagatellizálni a termékdíj jelentőségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.