Castro: Az USA-nak tiszteletben kell tartania a kommunista rendszert

Raúl Castro kubai elnök szombaton azt követelte, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben a kubai kommunista uralmat, míg a két ország a diplomáciai kapcsolatok rendezésén dolgozik.

Barack Obama amerikai elnök a héten jelentette be, hogy a hosszú szembenállás után a diplomácia kapcsolatok felújítását kezdeményezi Havannával.

Reuters beszámol róla, hogy amerikai tisztviselők januárban ellátogatnak a kubai fővárosba, hogy tárgyaljanak a két ország közti kapcsolat rendezéséről. Obama azt mondta, az amerikai kormány megpróbál nyomást gyakorolni Kubára emberi jogi és politikai kérdésekben a megbeszélések során.

Raúl Castro kubai elnök szombaton azt nyilatkozta, hogy nyitott a széles körű kérdések megvitatására, de azoknak ki kell terjednie az Egyesült Államokra is. Castro hangsúlyozta, hogy országa nem adja fel a szocialista elveket.

A kubai elnök kifejtette, hogy ahogy ők sem követelték soha az Egyesült Államoktól, hogy változtasson politikai rendszerén, úgy azt kérik, hogy ezt tőlük se várják el.

Castro azt is elmondta, hogy Kuba hosszú és nehéz küzdelem elé néz amíg az Egyesült Államok feloldja a több évtizedes gazdasági embargót, melyet a karibi szigetország ellen hoztak. Szerinte ugyanis befolyásos kubai-amerikai száműzöttek mindent elkövetnek majd, hogy szabotálják a normalizáció felé vezető folyamatot. Az embargó eltörléséről ráadásul csak a republikánus többségű Kongresszus dönthet, amely nem híve a közeledésnek.  

A két ország kapcsolatában azután állt be fordulat, hogy Kuba szabadon engedett egy öt éve fogvatartott állampolgárt, Alan Grosst. A férfi szabadon elengedése kulcsfontosságú momentum a kapcsolatok rendezése szempontjából.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.