Cameron ma búcsúzik

David Cameron 2256 hivatali nap után július 13-án hivatalosan is befejezte miniszterelnöki tevékenységét.

A konzervatív párti brit kormányfő a 2010-es parlamenti választások után költözött be a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára. Távozását az június 24-én jelentette be, egy nappal az után, hogy népszavazáson a választók többsége a brit kormány hivatalos álláspontjával ellentétben a kilépésre voksolt.

Cameron utolsó csonka hivatali napján még részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. A vitát bevezető első, ceremoniális kérésre, hogy sorolja fel napi teendőit - ezt a kérést a szerdai ülések elején egy kormánypárti képviselő mindig előterjeszti -, Cameron a szokásos választ kissé megmásítva kijelentette: délelőtt kabinetbeli kollégáival és másokkal tárgyalt, délután pedig még egy teendője van, II. Erzsébet királynő felkeresése a Buckingham-palotában, utána viszont naptára "figyelemreméltóan üres".

Mosolyogva búcsúzott hat év után a hivatalától David Cameron
Mosolyogva búcsúzott hat év után a hivatalától David Cameron
Peter Nicholls / Reuters

A leköszönő miniszterelnöknek a BBC szerint ez volt a 128. ilyen fél órája, melyek alkalmával összeszen 5500 választ adott.

Az ülés alatt Cameron mellett ott ül utódja, Theresa May is. A következő alkalommal már őt fogják kérdezni az alsóház tagjai az azonnali miniszterelnöki válaszok félórájában.

Larry, a kabinetiroda hivatalos Főegerésze bebocsátásra vár
Larry, a kabinetiroda hivatalos Főegerésze bebocsátásra vár
Toby Melleville / Reuters

A BBC királyi tudósítója, Nicholas Witchell szerint Cameron privát audienciája a királynőnél rövid, maximum húsz perces lesz, s nem sokkal később már Theresa May találkozik II. Erzsébettel, hogy a királynő hivatalosan felkérje őt a kormányalapításra.

May lesz a 13. vezető II. Erzsébet regnálása alatt, és Margaret Thatcher után az ország második női miniszterelnöke.

Arról, hogy mi az új konzervatív miniszterelnök álláspontja az olyan kulcsfontosságú témákban, mint a bevándorlás, a nők jogai vagy az előrehozott választások, EBBEN a cikkünkben részletesen írtunk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.