Ismerje meg az Egyesült Királyság következő női kormányfőjét

Theresa Mayt szerdán délután kinevezik miniszterelnökké, ám mielőtt az Egyesült Királyság második női kormányfője elfoglalja posztját, a The Guardian összeszedte, hogy mi a konzervatív belügyminiszter álláspontja az olyan kulcsfontosságú témákban, mint a bevándorlás, a nők jogai vagy az előrehozott választások.
Theresa May
Theresa May az Egyesült Királyság második női kormányfője lesz
Neil Hall / Reuters

Bevándorlás

Theresa May belügyminiszterként igyekezett csökkenteni az Európai Unión kívülről érkezők számát, s ennek érdekében egy olyan intézkedés mögé állt, amely lehetetlenné tette a családegyesítést – jelen esetben a házastársak és gyermekek (!) nagy-britanniai letelepítését – minden brit állampolgárnak, aki 18 600 font alatt keres.  Számos család küzd jelenleg a döntés ellen a legfelsőbb bíróságon, mondván, számos gyermeket szakítanak el így a családjától.

Nem ez az egyetlen vitatott ügy, amelyhez May neve fűződik: legtöbbet akkor kritizálták, amikor üzembe helyezték a „Menj haza!" buszokat, amelyek a szigetországban cikázva adtak tanácsot hazatérési lehetőségeikről az illegális bevándorlóknak.

Női jogok és egyenlőség 

Az 59 éves May egyike azon tory politikusoknak, akik a melegházasság legalizálása mellett voksoltak. „Ha két ember törődik egymással és szeretetben él, akkor biztosítani kell számukra a házasság lehetőségét" – mondta.

The Guardian azonban emlékeztet, hogy a belügyminiszter által tanúsított tolerancia mostanra némiképp csökkent, a közelmúltban ugyanis amellett kardoskodott, hogy ne vonják vissza azt a törvényt, amely megtiltotta a homoszexualitásról szóló érzékenyítést az iskolákban.

A női egyenjogúság kérdésében May leszögezte: „Ha nő vagy, kevesebbet keresel". A brit lap szerint a belügyminiszter a családon belüli erőszak törvényi szigorításáért is igyekezett minél többet tenni.

A dolgozók jogai

Hétfői beszédének egyik alappillére volt a munkavállalók jogainak kérdése, s hangsúlyozta: kormányzása alatt a konzervatív párt a dolgozók érdekeit fogja majd szolgálni. Ígéreteinek egyike, hogy a dolgozók a részvényesek éves ülésén megjelenhetnek és szavazhatnak. Nem volt azonban mindig ennyire „munkavállaló-barát": 1997-ben több beszédében is a nemzeti minimálbér ellen szólalt fel.

Parlamenti választások

Amikor harcba szállt a konzervatív párt vezetői posztjáért, May leszögezte, hogy nem híve az előrehozott választásoknak. David Cameron kormányfő Brexit-népszavazást követő lemondása után felmerült, hogy előrehozott választásokat kellene kiírni, hogy az emberek legitimitását élvező miniszterelnök vezesse ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. May azonban nem így gondolja: „2020-ig nem szabadna választásoknak lennie" – mondta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.