Cameron: Európa egyszerre több veszéllyel szembesül

Földrészünk egyszerre több veszéllyel néz szembe: elsősorban az oroszok által támogatott ukrajnai agresszióval, továbbá az Iszlám Állam létével, amely sok európai fiatalt is csábít, nem utolsó sorban pedig azokkal a bűnbandákkal, amelyek gátlástalanul visszaélnek a szerencsétlen  észak-afrikai menekültek helyzetével. Ezeket a súlyos gondokat csak úgy enyhíthetjük, ha világosan megnevezzük a válságok okait – jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök Pozsonyban, a Globsec nemeztközi biztonságpolitikai konferencián elhangzott előadásában.

„Nyíltan kell beszélnünk arról is, vajon az Iszlám Állam miért tudja elcsábítani az európai fiatalok ezreit, ők miért szakítanak kényelmes életükkel, miért képesek több ezer kilométert utazni, hogy fegyvert fogjanak, robbanóanyagokkal szereljék fel magukat, s nem kevés esetben öngyilkos merényleteket kövessenek el. Ezért a folyamatért azok is felelősek, akik ugyan nem támogatják az erőszakos cselekedeteket, de védelmezik az Iszlám Állam ideológiáját. Azt bizonygatják ezeknek a fiataloknak, hogy ha muzulmánoknak tartják magukat, akkor jelentkezniük kell szolgálatra. Súlyos gondot jelent az is, hogy ezek a fiatalok a társadalom peremén, vagy azon kívülinek tartják magukat, az interneten pedig könnyen rátalálnak szélsőséges vallási vezetők tanaira. Innen már csak egy lépés választja el őket attól, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. A radikalizálódás mindig az egyénnél kezdődik, amit az eddiginél sokkal jobban tudatosítani kell – mutatott rá a brit kormányfő.

Így folytatta: „Minden kertelés nélkül le kell szögezni, hogy Dombasz, a Krim-félsziget Ukrajna területéhez tartozik, ezt a tényt a közelmúltban Oroszország és más országok is elismerték. Ezért ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a minszki egyezményt minden érintett fél tartsa tiszteletben, s tegyen meg minden tőle telhetőt az egyezség valóra váltásáért – hangsúlyozta David Cameron.

Leszögezte azt is, hogy a menekültkvóták nem jelentenek megoldást. A bevándorlással kapcsolatos válságos helyzet enyhítésének egyetlen módja az észak-afrikai és a Földközi-tenger térségében élők célirányos támogatása.

Követendő példaként említette Spanyolországot, amely sikeresen együttműködött azokkal az államokkal, ahonnan a bevándorlók Európába akartak jutni.

Összegezésképpen az előadó kifejtette: „Minden válság kialakulásának közös nevezője az, hogy az adott országban vagy térségben csődöt mondtak az érintett kormányok. Ebből a tényből is mielőbb le kell vonni a szükséges következtetéseket" – vélekedett a brit kormányfő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.