A visegrádi négyek elutasítják a kötelező menekültkvótákat

A decemberben esedékes párizsi klímacsúcs előkészületeiről, a menekültügyről, valamint a közép-kelet-európai energiabiztonságról tárgyaltak a visegrádi négyek kormányfői.

Tanácskozásukon részt vett Francoise Hollande francia elnök is. Ezt a tényt a vendéglátó Robert Fico közép-európai közösség nemzetközi tekintélyének újabb elismeréseként értékelte.

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy a négy ország konkrét intézkedésekkel minden tőlük telhetőt megtesz az emberiség jövője szempontjából döntő jelentőségű klímakonferencia sikere érdekében.

A továbbiakban elmondta, hogy mindannyian szorgalmazzák az Ukrajnából Nyugat- Európába vezető földgázvezeték további működtetését.

A francia elnökkel teljes egyetértésben elutasították az Európai Bizottság által szorgalmazott  kötelező menekültkvótákat, amelyek ellentétesek az Európa Tanács által képviselt önkéntesség elvével. Ugyanakkor készek erről a súlyos problémakörről tárgyalni, önkéntes felajánlásokat tenni.

– Külön foglalkoztunk a menekültáradat magyarországi vonatkozásaival. Tudatosítjuk, hogy Magyarországra Görögországhoz és Olaszországghoz képest is a legtöbb menekült özönlik – igy a szlovák kormányfő. Aki hazája nevében átadta a V-4 soros elnökségét Csehországnak.

A párizsi vendég az aggasztó méretű bevándorlással kapcsolatban kifejtette: az uniós tagországoknak közös értékeiknek megfelelően nemcsak morális, hanem tényleges segítséget is kell nyújtaniuk főleg az iraki, szíriai és eritreai menekülteknek, akiknek az életét súlyos veszély fenyegeti. Ugyanakkor a gazdasági bevándorlók – akik gyakran embercsempészek révén érkeznek – befogadására nincs lehetőség, mutatott rá a francia államfő.

 

Magyarország nem vár Európára

A magyar kormány nem vár európai válaszra a menekültválság kezelésében, az államnak ugyanis elsőrendű kötelessége a határai megvédése - jelentette ki Orbán Viktor pénteken Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon.

A magyar kormányfő a délutáni közös előadáspaneljén beszélt, ahol elmondta, a bevándorlás kérdése rendkívül összetett, van erkölcsi, gazdasági, demográfiai és biztonsági dimenziója, a lényeg azonban az, hogy az illegális határátlépés bűncselekmény, amelyet meg kell akadályozni. Magyarország nem engedi meg, hogy határain bűncselekményeket kövessenek el, ezért a határait és ezzel Európa külső határait is meg fogja védeni. A magyar-szerb határon tervezett kerítés felállítását a miniszterelnök technikai kérdésnek nevezte - írja az MTI tudósítója Pozsonyból.

Orbán a közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország a déli határaihoz közel lezajlott háború során befogadta nemzetiségükre való tekintet  nélkül a menekülteket, s ekkor fontos tapasztalatokra tett szert az életüket mentő, valamint a gazdasági bevándorlók megkülönböztetésében, amelyet most is hasznosítanak.

Hangsúlyozta azt is, hogy hazánkba idén több mint 50 ezer menekült akart bejutni, amit a kormánya nem nézhet télenül. A magyar kormányfő elmondta azt is, hogy támogatja az energiaunió létrehozását, ugyanakkor számos nemzeti jogkör megőrzéséhez ragaszkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.