„Butaság, amit az államfő mondott”

Karel Schwarzenberg szerint nem a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet áll az Európába irányuló menekültáradat mögött, ahogy hétfői rádiónyilatkozatában Milos Zeman cseh elnök állította.

A prágai alsóház külügyi bizottságának az elnöke, volt külügyminiszter néhány órával később ugyancsak a cseh közrádióban (CRo) kifejtette:

– Butaság, amit az államfő mondott,

aki mostani és előző megnyilvánulásaival saját népszerűségét kívánja növelni, méghozzá úgy, hogy szavaival félelmet, riadalmat kelt, amit felelős közjogi méltóság semmiképpen sem tehetne meg – vélekedett a prágai politikus, aki szerint a Muzulmán Testvériséget sok gaztettel lehet vádolni, embercsempészeket is felbujthattak, de a menekültáradatot nem ők szervezik.

– Az elnök sosem járt a menekülttáborokban, ha legalább egyszer valamelyiket felkeresné, és elbeszélgetne az ott meghúzódó emberekkel, akkor alighanem megváltoztatná a véleményét. Ugyanis ezek a polgárok az életüket mentik. Szíriában már szinte válogatás nélkül gyilkolják az embereket, Irakban is ropognak a fegyverek és Afganisztánban is romlott az amúgy sem megnyugtató helyzet. Emiatt menekülnek onnan az emberek – szögezte le Karel Schwarzenberg.

A cseh államfő hétfőn a közrádióban azt állította, hogy Törökországban a Muzulmán Testvériség mintegy 25 ezer embercsempésze szervezi a menekültek útját Európába, nem kevés pénzt bezsebelve.

– Mindezt nyilván nem spontán módon teszik,hanem valakiknek a parancsára és stratégiája alapján, amely éppen ettől a szervezettől érkezik

– jelentette ki Milos Zeman. Arra a kérdésre, hogy honnan vannak ilyen információi, az elnök azt válaszolta, hogy legutóbb a marokkói külügyminiszter, előzőleg pedig több ismert arab politikus osztotta meg vele ezeket az értesüléseket, amelyeket elmondása szerint a titkosszolgálatok is megerősítettek.

– A Muzulmán Testvériség egyre több iszlám terrorszervezetet fog össze, még mindig jelentős támogatást kap több országból, s nemcsak az arab államokat akarják megszerezni, hanem végső céljuk a világuralom. Ehhez egyelőre nincs kellő katonai erejük, ezért azt a taktikát választották, hogy migránsokkal árasztják el Európát, ahol embereik egyre meghatározóbb és veszélyesebb befolyást szereznek, ahogy több nyugat-európai nagyvárosban annak már most is tanúi vagyunk – közölte. Megismételte azt az álláspontját is, hogy főleg a hazájukból menekülő szír fiataloknak fegyvert kellene ragadniuk, felvenni a harcot az Iszlám Állam ellen, nem pedig megfutamodni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.