Budapesten lobbizik Mexikó a WTO főigazgatói posztjáért

A francia Pascal Lamy megbízatása idén jár le a 157 országot tömörítő, 1995-ben alakult Kereskedelmi Világszervezet élén.

Budapesten lobbizott kedden Juan Manuel Gómez Robledo mexikói külügyminiszter-helyettes, hogy elnyerje a magyar kormányzat támogatását Mexikó jelöltje, Herminio Blanco Mendoza, az ország kereskedelmi főtárgyalója, volt kereskedelmi minisztere mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatói posztjára. Idén jár le a francia Pascal Lamy megbízatása a 157 országot tömörítő, 1995-ben alakult szervezet élén. A WTO tagjainak kétharmadát a fejlődő országok teszik ki, Mexikó eddig is sokat tett a szabadkereskedelem érvényesüléséért, mint a mexikói követségen tartott sajtótájékoztatóján Gómez Robledo elmondta, országa már 44 állammal írt alá ilyen megállapodást. Úgy vélte, hogy a földrajzi rotációnak megfelelően ideje, hogy most Latin-Amerika kapja a főtitkári tisztséget.

A mexikói vendég a nap folyamán találkozott Szijjártó Péterrel, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárával, akivel áttekintették a két ország közti kereskedelmi forgalom növelésének lehetőségét. A latin-amerikai országok közül hazánk első számú külkereskedelmi partnere Mexikó. Az utóbbi három évben megháromszorozódott a magyar import és megduplázódott az export, ám a forgalom így is csak egymilliárd dollár. Két jelentősebb mexikói cég telepedett meg Magyarországon: a világ egyik vezető építőipari, cementgyártó vállalata, a Cemex és az alumínium hengerfejeket gyártó Nemak. Mint a mexikói külügyminiszter-helyettes közölte, a találkozón felmerült, hogy magyar vállalkozói küldöttség tesz látogatást még idén Mexikóban. Gómez Robledo keddi programjában szerepelt találkozó Martonyi János külügyminiszterrel is.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.