Budapest „nem kenyeres pajtása” Moszkvának

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki az egyesült Európa egyik legnagyobb nyilvános kritikusa, nyíltan rokonszenvez Putyinnal, de szakértői vélemények szerint e mögött nincs stratégia, kizárólag azzal a szándékkal magyarázható, hogy a saját érdekeit szem előtt tartva nyomást gyakoroljon a nagy európai országokra" – írja a Gazeta.ru moszkvai hírportál az orosz elnök budapesti vizitjét beharangozó cikkében. Egy másik orosz honlap, a Lenta.ru ugyancsak azon a véleményen van, hogy Orbánt bírálják ugyan a Nyugaton, mert túlságosan puha Oroszországhoz, Budapest azonban "nem kenyeres pajtása" Moszkvának.

Az elemzések felidézik Orbánnak az illiberális államról tett és a putyini hatalmi modellt dicsérő nyilatkozatát, azt, hogy a magyar kormányfő támogatta a Déli Áramlat gázvezeték tervét, és bírálta a Moszkva elleni nyugati szankciókat. Ugyanakkor azt is megemlítik, hogy az uniós büntetőintézkedéseket Budapest is megszavazta. Felidézik a magyar miniszterelnök egy interjúját is, amelyben arra utalt, hogy nem szeretné, ha Magyarország ismét határos lenne Oroszországgal. Valaminek lennie kell a két állam között, és ez a független Ukrajna - mondta.

A Lenta.ru megszólaltatja Tamás Pált, a Corvinus Egyetem professzorát is, aki szerint "Orbán nem Oroszország és az EU között egyensúlyoz, hanem Oroszország segítségével az EU-n belül, hogy önállóbb szereplővé váljon Brüsszelben". Az értékelések arra is kitérnek, hogy Budapest kapcsolatai megromlottak mind Brüsszellel, mind Washingtonnal, és ennek okaként a kormány Oroszország-politikáját mutatják be, de az elmúlt hónapok kormányellenes megmozdulásairól és a Putyin-vizit ellen tiltakozó véleményekről is beszámolnak.

A Gazeta.ru úgy állítja be Orbán és Putyin kapcsolatát, mintha az régre, a 2000-es évek elejére, az első Fidesz-kormány és az orosz elnök első államfői ciklusára nyúlnának vissza. „Mindkét vezető inkább nyugatosként kezdte, de később, különböző intenzitással, de megtagadták eredeti eszméiket" – írja az elemzés. Más cikkek viszont kitérnek arra, hogy Orbán még 2008-ban is harcosan oroszellenes volt, most pedig – mint azt maga a magyar miniszterelnök mondta – nyílt a kapcsolatuk Putyinnal, mindent meg tudnak beszélni, de egyáltalán nem biztos, hogy egyetértésre is jutnak.

A moszkvai internetes sajtóelemzésekben több helyen is visszaköszön az az értékelés, amely szerint Putyin vizitje jelképes, hiszen az ukrán válság kezdete óta mindössze kétszer járt az EU-ban, tavaly nyáron Ausztriában és a második világháborús normandiai partraszállás évfordulós ünnepségein Franciaországban. A Gazeta.ru idézi Rácz Andrást, a finn külügyi intézet munkatársát, aki szerint Orbán a függetlenségét demonstrálhatja a tárgyalásokkal, Putyin pedig azt, hogy a szankciók ellenére is van ország Európa közepén, ahol fogadják.

Atomipar, építőipar, bankszektor, agráripari komplexum, gépgyártás, idegenforgalom, innováció és természetesen energetika – sorolja a Vesti.ru a Rosszija orosz köztévé hírműsorának honlapja Magyarország és Oroszország „fő találkozási pontjait". A budapesti hivatalos közleményekhez hasonlóan a moszkvai jelentések is azt hangsúlyozzák, hogy a tárgyalások elsősorban az idén lejáró gázszállítási szerződés megújításáról szólnak majd, igaz, a Gazeta.ru megjegyzi: a magyar vezetés nagyon kevés információt adott az újságíróknak a látogatásról, míg az orosz fél sokkal nyitottabb volt, és tőle származik a sajtóhoz eljutott értesülések többsége.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.