Brüsszel a kvótás népszavazásról: Attól még be kell tartani a szabályokat

Az Európai Bizottság még nem értesült a magyar parlamentnek a migránskvótákról szóló népszavazást elrendelő döntéséről, de pontos tájékoztatást kér róla budapesti képviseletétől – válaszolta a testület kedd déli sajtóértekezletén a Népszabadság kérdésére Alexander Winterstein.

A szóvivő ugyanakkor megerősítette, hogy a menedékkérők kötelező szükséghelyzeti elosztásáról szóló tavaly szeptemberi EU-rendeletet minden tagállamnak, így Magyarországnak is végre kell hajtania. A tagországok akkor 160 ezer ember EU-n belüli elosztásáról döntöttek, Magyarország „kvótája” kevesebb, mint 1300 fő.

"Az Európai Bizottság már világossá tette, hogy aggályosnak tartja népszavazás kiírását jogilag kötelező tanácsi határozatokról. Tudomásunk szerint a magyar referendum a jövőben megszülető döntésekre vonatkozik. Ez ugyanakkor nem változtat a valamennyi tagállam által jóváhagyott és az EU szerződésekben lefektetett döntéshozatali folyamaton" - fejtette ki lapunk kérésére a magyarországi referendummal kapcsolatos európai bizottsági álláspontot Natasha Bertaud szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.