Botrány a megnyitón: kivonult a magyar delegáció

Masha Gessen orosz-amerikai újságíró, író a könyvvásár csütörtöki megnyitóján tartott beszédében élesen bírálta a díszvendég magyarok menekültpolitikáját. Ezen a ponton hagyta el a rendezvényt Íjgyártó István és Hammerstein Judit.

„Nem az én nevemben építik a kerítést, és nem az én nevemben hirdetnek ki szükségállapotot” – jelentette ki Gessen. A csütörtöki megnyitón az ismert aktivista beszédének hatására a külügyi államtitkár és a Balassi Intézet főigazgatója felállt, és kisétált az ünnepségről. Makkay Lilla svéd nagykövet nem követte példájukat. 

Az idei Göteborgi könyvvásáron Magyarország díszvendégkénti szerepeltetése ellen több művész már előzetesen tiltakozott. A közelmúlt politikai eseményeire hivatkozva hirdetett bojkottot többen közt America Vera-Zavala, baloldali politikus és író, illetve Channa Bankier svéd művész, akik kifogásolták, hogy az országot az állami fenntartású Balassi Intézet, illetve a Fidesz politikusa képviseli. 

Gessen a New York-i könyvvásárhoz hasonlította az esetet, ahol Kína volt a díszvendég. A döntés abban az esetben is tiltakozást váltott ki. Többek közt a PEN klub fejezte ki aggályait, hogy így támogassanak egy olyan országot, amelynek a politikájával szemben komoly kifogások merültek fel.

Több svéd író – Sven-Eric Liedman, Lena Gedin, Ami Delblanc – egy transzparenst tartott fel a megnyitó közben, amelyen angolul és svédül a „Hátat fordítunk a magyar menekültpolitikának” felirat volt olvasható. 

„Nem volt kellemes érzés egy színpadon állni a magyar állam egy képviselőjével” – nyilatkozta az eset kapcsán Gessen a svéd Svt.se oldalnak. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.