Bojkott várja a díszvendég Magyarországot

A szeptember 24-27. között megrendezendő svéd könyvvásár díszvendége lesz hazánk, azonban több művész jelezte, hogy a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos magatartása miatt nem kíván részt venni a rendezvényen.

"Magyarország a téma, a Magyar Kulturális Intézet a fő partner. Ugyanakkor látjuk a napi borzalmas képeket Magyarországról, a menekültek embertelen kezelését, és ez a magyar kormányzati politika... Mit csináljon az ember, mit tegyünk?" - írja Facebook-posztjában a baloldali politikus és író America Vera-Zavala.

Channa Bankier svéd művész is kijelentette, hogy távol marad a magyar témájú rendezvényektől - számol be a Librarius. Ylva Lagercranz Spindler kulturális újságíró vetette fel, hogy a tervezett programon felül lehetőséget kellene adni arra, hogy a jelenlegi magyar helyzetet megvitassák a fesztivál keretében.

Daniel Levin, a Könyvvásár főszervezője szerint lesznek aktuális vitaprogramok, többek közt Tamás Gáspár Miklós és Heller Ágnes filozófus részvételével. A svéd PEN Klub pedig szemináriumot szervez, ahol Babarczy Eszter, Mong Attila és Stumpf András tárgyalja a magyar média helyzetét. A vásár melléktémája egyébként a szólásszabadság lesz.

A 31. Göteborgi Könyvvásáron mutatják be a néppárti Birgitta Olsson Hej herr diktator (Jó napot, diktátor úr) című könyvét is. A mű alcíme: Magyarország Orbán uralma alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.