Bosszútól fél Jihadi John családja

Az Iszlám Állam hírhedt hóhérának a hozzátartozói a személyazonosságukat is készek megváltoztatni az esetleges rasszista támadások miatt. Nem lehet ennyire befolyásolni, hogy valakinek a gyereke mit tesz felnőttként – védi őket egy barát.

Hogy az eddig csak Jihadi Johnként ismert terrorista kicsoda, azt titkosszolgálati forrásokra hivatkozva csütörtökön szellőztette meg a brit és az amerikai sajtó. Emwaziról kiderült, hogy egyetemet végzett, és jómódú családból származik, de mindig is mélyen vallásos volt.

A leleplezés után a család bosszútól fél, annak ellenére, hogy ők személy szerint soha nem támogatták az iszlamista szélsőségeseket. Egy Daily Mailnek nyilatkozó barát szerint az IS-hóhér anyja és apja, illetve öt testvére szeretne személyazonosságot változtatni, és el is költöznének a nyugat-londoni Maide Vale-ből. Ez nem fair – mondta a barát, aki szerint a család ártatlan, és a történtek nem az ő hibájuk. Nem lehet ennyire befolyásolni, hogy valakinek a gyereke mit tesz felnőttként. Ennek ellenére félnek a rasszisták támadásoktól.

Emwazi családja 1993-ban vándorolt Kuvaitból Nagy-Britanniába, jobb oktatást és jövőt remélve a gyerekeknek. Mohammed szerény, csendes, udvarias fiú volt, aki szeretett sportolni, a futballistának készülő fiúból azonban véreskezű terrorista, a nyugati világ jelenleg első számú közellensége lett.

Emwazi tavaly augusztusban szerepelt először az Iszlám Állam egyik videójában, amikor lefejezte James Foley amerikai újságírót. Később több külföldi tússzal is végzett, köztük Steven Sotloff amerikai újságíróval, segélyszervezetek munkatársaival, a brit David Hainesszel és az amerikai Peter Kassiggel, Alan Henning brit taxisofőrrel, Kendzsi Goto japán újságíróval, de ő volt az, aki lefejezett 22 szíriai túszt is.

Haines özvegye pénteken azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha élve fognák el a férje gyilkosát. Dragana Haines szerint az IS hóhérja nem érdemli meg a hősi halált, és az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie bűneiért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.