Bosszút ígérnek a véres ankarai robbantásért

Törökország ígéretet tett: bosszút állnak a szerdán, Ankarában történt hatalmas robbantásért, amelyben legkevesebb 28-an vesztették életüket. A merényletet egy kurdpárti férfi hajtotta végre.

Piros lámpánál várakozó katonai buszokat robbantottak fel szerdán a török fővárosban. A merényletben legalább 28 ember meghalt és 61-en megsebesültek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kiadott közleményében tudatta, ha kell külföldön, ha kell Törökországban, de meg fogják bosszulni a támadást. Az államfő törölte csütörtöki, Azerbajdzsáni programját. Hasonlókép tett Ahmet Davutoglu kormányfő, aki nem utazott el Brüsszelbe, hogy az európai menekültválságról egyeztessen. Mindeközben az igazságügy-miniszter, Bekir Bozdag "terrorcselekménynek" minősítette a robbantást - írja a BBC.

Helyszínelnek Ankarában
Helyszínelnek Ankarában
Umit Bektas / Reuters

Török biztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a támadás mögött a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet áll. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kurdpárti Salih Necar áll a robbantás mögött. Hozzátette, hogy a merénylő a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tagja volt, a támadást a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) együttműködésben követte el.

Davutoglu azt is elmondta, hogy kilenc személyt őrizetbe vettek a merénylettel kapcsolatban.

A Sabah című kormánypárti napilap szerint a támadó az akcióhoz egy Volkswagen Scirocco típusú autót használt, amelyet robbanóanyaggal tömött meg. A Milliyet ellenzéki lap szerint a merénylethez valószínűleg 150 kilogramm TNT-t használtak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.