Bosszúból gyilkolt a cseh ámokfutó

Részletesen foglalkozik a szerdai nyomtatott sajtó, valamint az elektronikus média is Csehország történetének eddigi legsúlyosabb bűncselekményével, melynek során a dél-morvaországi Uherské Hradiste egyik éttermébe berontó ámokfutó nyolc embert lőtt agyon, egy pincérnőt életveszélyesen megsebesített, aztán önmagával is végzett. Az áldozatok valamennyien helyi lakosok voltak, akik éppen ebédeltek.

Kora este a kommandósok házkutatást akartak tartani a férfi közeli családi házában, de a felesége nem engedte be őket, ezért feltörték az ajtót, az asszonyt pedig kihallgatásra, onnan pedig a közeli kórházba, majd pedig pszichiátriai intézetbe szállították.

A Lidové noviny beszámolója szerint Zdenek K. a 62 éves gyilkos egykor villanyszerelőként dolgozott, de csaknem két évtizede a kis cég becsődölt, ő pedig azóta munkanélküli volt. Felesége tíz éve ugyancsak elveszítette a munkahelyét a közeli Uherské Hradistében bezárt textilüzemben. Azóta szociális segélyekből éltek és egyre gyakrabban veszekedtek.

Az asszony gyakran besörözött, s akkor a közeli lakótelepen botrányosan viselkedett, azt kiabálta, hogy a kommunisták alatt sokkal jobb volt a helyzet, manapság csak a tolvajok és a harácsolók élnek jól. Gyakran leköpdöste az arra járókat is.

Többször kihívtuk a rendőröket, aláírásokat is gyűjtöttünk annak érdekében, hogy a helyi szervek vigyék el őket pszichiátriai kezelésre, de az asszony értesült erről a kezdeményezésünkről, és megfenyegetett bennünket: ha megtesszük, akkor mindannyiunkat megöl. Tudtuk, hogy a férjének fegyvertartási engedélye van, ezért nagyon féltünk, emiatt nem adtuk be a petíciót. Egyébként otthon is állandóan veszekedtek – nyilatkozta név nélkül a prágai napilapnak a kisváros Olsava lakótelepének több polgára, akik megmutatták azt a közeli, lepusztult házat, ahol az idős házaspár élt.

Patrik Kuncát, a kisváros alpolgármestere érdeklődésünkre közölte: a tettes az étterem közelében lakott, ingerlékeny, gyakran kiszámíthatatlanul viselkedő emberként ismerte őt. Sosem hallottam arról, hogy hangoskodtak, mi több garázdálkodtak volna, ilyen panasz sosem érkezett a hivatalunkba – mondta.

Jirí Jelen törvényszéki pszichológus a CT 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: az eddigi tények alapján a gyilkos pszichopata lehetett, többször megalázottnak, kiszolgáltatottnak érezhette magát, amiért értelmetlen bosszút forralt. Esetleg a nyolc áldozat között olyanok is lehetnek, akikkel korábban konfliktusokba keveredett. Minderre utal az is, hogy véres tette előtt felhívta a prágai Prima kereskedelmi tévé Krimihírek című napi műsorának szerkesztőségét, s közölte velük: Uherský Brodban rövidesen fegyverrel vesz elégtételt az őt ért megaláztatásokért és a hivatalok közönyéért.

Pillanatnyi elmezavarában akár akciófilmek igazságszolgáltató hősének is érezhette magát – tette hozzá a cseh törvényszéki pszichológus.

Szerda reggel lapunk megkereste az Uherský Brod-i járási kórház intenzív osztályát, ahol elmondták, hogy a mellkasi lőtt sebek miatt súlyos állapotban levő pincérnőn este életmentő műtétet hajtottak végre, majd pedig mesterséges alvásba helyezték, amelyből valószínűleg ma ébresztik fel. A körülményekhez képest kielégítő az állapota.

A dél-koreai hivatalos látogatáson tartózkodó Bohuslav Sobotka cseh kormányfő megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és a kabinet nevében részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megbízta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy személyesen felügyelje a további nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.