Elítélték Malala Juszufzaj támadóit

Csütörtökön fejenként 25 évre ítélte a pakisztáni bíróság azt a 10 férfit, akik részt vettek a Malala Juszufzaj elleni támadásban 2012-ben.

A Nobel-békedíjas Malala Juszufzajt a  tálibok 2012-ben majdnem megölték azért a blogjáért, amely 2009 óta mutatta be a pakisztáni hétköznapok nehézségeit, és amelyben szót emelt a lányok férfiakéval egyenrangú oktatásáért.

Az akkor 15 éves lány és osztálytársai épp az iskolabuszon ültek, amikor néhány fegyveres férfi elállta a jármű útját, majd felszálltak és megkérdezték, ki az a Malala. A lányt fejbe lőtték és két másik diáktársa is megsérült a támadásban.

Malala tavaly Oslóban
Malala tavaly Oslóban
Suzanne Plunkett / Reuters

Malalát Nagy-Britanniában kezelték, azóta is ott él családjával. Többször nyilatkozta, hogy szívesen hazatérne, ám a tálibok őt és szeretteit is megfenyegették.

Most, három évvel a történtek után egy pakisztáni bíróság elítélte a gyilkossági kísérletben részt vevő tálibokat – írja a The Guardian. Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás azt mondta, a támadás tényleges elkövetői ugyan nincsenek köztük, ám az bizonyos, hogy szerepük volt a merénylet kitervelésében és végrehajtásának segítésében.

Feltételezések szerint az, aki rálőtt Malalára, Afganisztánba szökött. A támadással szintén összefüggésbe hozható Mullah Fazlullah, a pakisztáni tálibok vezetője is a szomszédos országba menekült, ám több merényletet az ő instruálásával hajtottak végre Pakisztánban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.