Börtön az illegális bevándorlóknak kiadott lakásokért

A korábban bejelentett, nyelvismerethez kötött munkavállalás után most újabb intézkedést tervez bevezetni a brit kormány az illegális bevándorlók letelepedésének megakadályozására. Pénzbírsággal vagy akár ötévi szabadságvesztéssel sújthatnák az angliai ingatlantulajdonosokat, ha nem lakoltatják ki az országban jogcím nélkül tartózkodó bevándorlókat, vagy nem ellenőrzik bérlőik státusát.

A kormány lecsap azokra a lakástulajdonosokra, akik "hasznot húznak az illegális bevándorlásból". Amennyiben a bérlő menedékkérelmét elutasítják a hatóságok, a kilakoltatásra bírósági határozat nélkül is sor kerülhet - jelentette ki Greg Clark önkormányzati miniszter hétfőn a BBC hírtelevízióban.

Az intézkedés célja megakadályozni azt is, hogy az ingatlantulajdonosok kizsákmányolják a bevándorlókat - tette hozzá Greg Clark. "A bérbeadók többsége betartja a szabályokat, de vannak olyanok, akik nem ellenőrzik bérlőiket, és tudatosan megkerülik a szabályokat" - fogalmazott.

Azokról a lakástulajdonosokról és ingatlanügynökökről, akik többször is megszegik a szabályokat, a miniszter szerint "feketelista" készül, így az önkormányzatoknak lehetőségük lesz ellenőrizni és, ha kell, eltiltani őket a bérbeadástól. A hatóságok lecsapnak azokra, akik rossz állapotban lévő lakásokat adnak ki és túlzsúfolják az ingatlanokat bérlőkkel.

Az ingatlan-bérbeadás szigorításáról szóló tervezet a legújabb eleme a konzervatív kabinet készülőben lévő bevándorlási törvénycsomagjának. A hétvégén bejelentették, hogy beszüntetik az elutasított menedékkérők anyagi támogatását. Nagy-Britanniában jelenleg mintegy 10 ezren részesülnek heti 36 fontos támogatásban, noha kérelmüket elutasították a hatóságok. Ők egyelőre azért maradhatnak, mert családjuk a szigetországban van.

A bevándorlás megfékezésére bejelentették azt is, hogy a közszolgáltatási rendszerben a jövőben csak olyanok kaphatnak állást, akik jól beszélnek angolul. A szabályozás érinti az állami egészségügyi szolgálat és az önkormányzatok dolgozóit, de kiterjed a rendőrökre és a szociális munkásokra is.

A korábban bejelentett intézkedések között szerepel továbbá, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják az olyan bevándorlók munkavállalását és foglalkoztatását, akiknek nincs tartózkodási jogcímük Nagy-Britanniában.

Illegális bevándorlók az utóbbi időben tömegesen próbáltak átjutni a Csatorna-alagúton Franciaországból Angliába. Hétfőre virradóra 1700-an tettek kísérletet erre a hatóságok tájékoztatása szerint - jelentette a BBC.

A brit belügyminisztérium legfrissebb statisztikája szerint 2015 első fél évében 19 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg csak a Csatornán keresztül, kétszer annyit, mint a múlt év azonos időszakában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.