Bombázások követték a minszki megállapodást

Folytatódtak a támadások a kelet-ukrajnai fronton, a csütörtök hajnalban elfogadott fegyverszüneti megállapodás ellenére. Az általános és feltétel nélküli fegyvernyugvás vasárnap nulla órától lép életbe a területen, kérdés azonban, hogy ezt az oroszbarát szakadárok és az ukrán erők mennyire tartják be. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szkeptikus az ukrajnai békével kapcsolatban.

Újabb támadások voltak péntek reggel az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donyeck és Luganszk városánál, nem sokkal azután, hogy Minszkben fegyverszüneti megállapodást írtak alá a német-francia-orosz-ukrán tárgyalófelek.

BBC újságírója szerint a Donyecket ért támadás kisebb intenzitású volt, mint az elmúlt hetek bombázásai.

A fehérorosz fővárosban elfogadott dokumentum szerint a fegyvernyugvás vasárnap nulla órától lép életbe. A tárgyalófeleknek maratoni, 16 órás tárgyalás után sikerült megegyeznie a feltételekről. A fegyverszüneti szerződést, melynek része a fogolycsere is, az oroszbarát szakadárok is aláírták.

Angela Merkel német kancellár csütörtök este Brüsszelben azt mondta, hogyha az oroszok nem tartják be a tűzszüneti megállapodást, további szankciók léphetnek életbe Moszkvával szemben.

Az EU országok állam- és kormányfőinek csütörtöki nem hivatalos találkozója után szkeptikusan nyilatkozott az ukrajnai békéről Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke szintén hangsúlyozta, hogy ha nem valósul meg a fegyverszünet, az Európai Unió további lépéseket tehet. Az egykori lengyel elnök szerint a Putyin iránti bizalom korlátozott, ezért az Oroszország ellen szankciók továbbra is érvényben maradnak.

Tuskhoz hasonlóan David Cameron brit miniszterelnök is fenntartaná az orosz szankciókat – írja az AP.

Dalia Grybauskaite litván elnök a csütörtöki EU-s csúcstalálkozón elmondta, hogy a minszki fegyverszünet betartásáról rossz tapasztalatok vannak. Az államfő hozzátette, hogy ki kell várni a márciust, és akkor újra lehet tárgyalni az orosz szankciókat.

A minszki tanácskozáson elfogadtak egy olyan nyilatkozatot is, amelyben kiállnak Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Az aláírt dokumentum szerint a kelet-ukrajnai régiók széles körű autonómiát is kaphatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.