Bombariadó a cseh alsóházban

Múlt pénteken egyelőre ismeretlen telefonáló közölte a prágai rendőrséggel, hogy a cseh alsóház több helyiségében pokolgépeket rejtett el, amelyek különböző időpontban robbannak fel.
A biztonsági szervek azonnal kiürítették az épületeket, majd pedig nagy erőkkel, több tucat idomított kutyával egészen hétfő estig vizsgálták a képviselőház üléstermét, irodáit, valamint a honatyák szállásait, de gyanús tárgyat sehol sem találtak – adta hírül a novinky.cz hírportál.

Érdeklődésünkre Jirí Komorous, a cseh parlament biztonsági szolgálatának parancsnoka ezt az értesülést megerősítette, de további részleteket nem közölt. Azt viszont elmondta, hogy különösen a múlt heti, Uherský Brod-i vérfürdő óta minden bejelentést az eddiginél is alaposabban kivizsgálnak.

A legutóbbi fenyegetést követő helyzetet pedig különösen kockázatosnak minősítették. Ezért a képviselőket kivéve ezután még szigorúbban ellenőrzik az asszisztenseiket, továbbá az alsóház valamennyi alkalmazottját. „Mostantól nem elegendő, ha felmutatják az állandó belépőjüket, a táskáikat és más személyi tárgyaikat is megvizsgáljuk” – tette hozzá.

Csehországban először 1993-ban az elnökválasztás során kellett kiüríteni a parlament két házának üléstermét, mert egy hatvanhét éves, utólag kiderült, hogy elmeháborodott férfi közölte: Semtex robbanóanyagot rejtett el az üléstermekben. Megmondta a nevét és a lakcímét is. A rendőrök akkor sem találtak semmiféle gyanús tárgyat, a telefonáló férfit pedig pszichiátriai kezelésre vitték.

Az elmúlt évben többször megfenyegették a politikusokat is. Októberben a pénzügyminisztériumot kellett kiüríteni bombariadó miatt, amely ugyancsak vaklármának bizonyult. Novemberben pedig gyanús csomagokat küldtek a Hradzsinba, a kormányhivatalba, továbbá a pénzügyi és a belügyi tárcához. Az utóbbi két küldemény veszélyes mérget tartalmazott, az államfőnek, illetve a miniszterelnöknek címzett levélben viszont csak porcukor volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.