Bomba robbant a kairói olasz konzulátus előtt

Pokolgépes merényletet követtek el szombat reggel a kairói olasz konzulátus ellen, az épületben súlyos károkat okozó robbanásnak egészségügyi források szerint egy halálos áldozata, és tíz sebesültje van.
Az egyiptomi főváros egyik legforgalmasabb kereszteződésében, a Ramszesz térhez vezető forgalmas úton elkövetett támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett.

A terroristák Twitter-oldalán megjelent üzenet szavai szerint "az Iszlám Állam katonáinak Allah segítségével sikerült egy, 450 kilogrammnyi robbanószerkezettel megrakott autót az olasz konzulátus előtt felrobbantaniuk, Kairó szívében". Az IÁ továbbá felszólította a muzulmánokat, hogy "tartsák távol magukat az ehhez hasonló biztonsági gócoktól, mert azok a mudzsahidok támadásainak jogos célpontjait alkotják".

A biztonsági erők egy magas rangú tisztségviselője a MENA egyiptomi hírügynökségnek már reggel úgy nyilatkozott, hogy az elkövetők a pokolgépet a konzulátus mellett leállított autóba telepítették. A detonációban - amely helyi idő szerint reggel fél hétkor, a szombaton zárva lévő konzulátus előtt következett be - a korábbi jelentések szerint két őrt álló rendőr is megsebesült.

A robbanáskor a ramadán böjti hónap és korai időpont ellenére is rengetegen tartózkodtak a környéken.

A hatalmas detonáció egy tíz méteres szakaszon teljesen beomlasztotta a környék arculatát markánsan meghatározó épület egyik oldalát. A falakban futó csövekből, és a robbanás által felszakított földalatti vízvezetékekből kiáradó víz elöntötte a konzulátus törmeléktől ellepett utcáját.

A pokolgép az autó motorját az épület mellett húzódó forgalmas felüljáróra repítette, amelyet tégladarabok és törmelékek borítottak. A detonáció erejét mutatja, hogy a nyolc sávos felüljáró túloldalán álló épületek ablakai is betörtek. A konzulátust a város egyik szegénynegyede öleli körül, legalább kilenc lakóházban súlyos károk keletkeztek.

Az an-Níl állami hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint a merénylet valószínűleg az észak-afrikai országban történő külföldi beruházások első számú forrásának, az EU-nak szólt. A merénylet üzenete az lehetett, hogy Egyiptom továbbra sem stabil ország. Az elkövetők ezzel a befektetőket akarhatták elriasztani, hogy megakadályozzák a kormány gazdasági erőfeszítéseit.

Mohamed Murszi iszlamista elnök két évvel ezelőtti elmozdítása óta megszaporodtak a merényletek az országban, amelyek száma az idei első négy hónapban magasra hágott, s a statisztikák szerint elérte az 2014-es egész évben elkövetett támadások számát. Két hete Kairóban pokolgépes merénylet áldozatává vált az ország főügyésze, egy nappal a Murszi megbuktatásához vezető, 2013. június 30-án kirobbant tömegtüntetések második évfordulója előtt.

Két hete Kairóban pokolgépes merénylet áldozatává vált az ország főügyésze, egy nappal a Murszi megbuktatásához vezető, 2013. június 30-án kirobbant tömegtüntetések második évfordulója előtt. Július 1-jén összehangolt támadássorozatot követtek el dzsihadista fegyveresek a Sínai-félsziget északkeleti részén az egyiptomi biztonsági erők több ellenőrzőpontja ellen. Válaszul az egyiptomi kormányerők néhány nap alatt több mint 240 szélsőségessel végeztek terrorellenes műveleteikben.

A legveszedelmesebb egyiptomi terrorcsoport, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) tavaly novemberben fogadott hűségesküt Abu Bakr al-Bagdádinak, az IÁ önjelölt kalifájának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.