Bocsánatot kért a WikiLeaks-szivárogtató

Bradley Manning célja egyértelműen az, hogy csökkentse a börtönbüntetést.

A Maryland állambeli Fort Meade-i támaszponton zajló tárgyalás záró szakaszában - amelynek napirendjén a büntetés mértékének meghatározása szerepel - a 25 éves Manning sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szivárogtatásokkal – mint fogalmazott – károkat okozott az embereknek és károkat okozott az Egyesült Államoknak. Elismerte, hogy „ezért most fizetnie kell.”

Bradley Manning nőként. Azt remélte, a hadsereg megoldja a nemi identitási problémáit
U.S. Army Private First Class Bradley Manning, the U.S. soldier convicted of giving classified state documents to WikiLeaks, is pictured dressed as a woman in this 2010 photograph obtained on August 14, 2013. Lawyers for Manning sought to show during a sentencing hearing on Tuesday that the Army ignored his mental health problems and bizarre behavior. Manning's violent outbursts and his emailing a supervisor this photo of himself in a dress and blond wig with the caption "This is my problem" were signs the gay soldier should not have a job as an intelligence analyst, defense attorney David Coombs told the court-martial. REUTERS/U.S. Army/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS MILITARY CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY) ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

A jelenlegi meghallgatás-sorozat célja eldönteni, hogy Manningre milyen ítéletet szabjanak ki. Minimum nincs, de a Fort Meade-i hadi törvényszék előtt az amerikai közlegény akár 90 évet is kaphat Denise Lind bírótól.

A per 2012. február 23-án kezdődött. Manning 2009-2010-ben adta át az információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A hírszerzés elemzőjeként ténykedő közlegényt 2010 májusában tartóztatták le Irakban.

A bíróság nemrég Manninget felmentette az ellenségnek adott segítségnyújtás vádja alól, amiért akár halálra is ítélhették volna, Bűnösnek találták viszont a többi húsz vádpont többségében, így a kémkedésben, amiért titkos információkat adott át a leleplező portálnak az iraki és afganisztáni háborúról, és átadott összesen hétszázezer amerikai diplomáciai táviratot is.

Manning már korábban beismerte, hogy több mint 470 ezer iraki és afganisztáni harci jelentést, 250 ezer külügyminisztériumi táviratot és más anyagot adott át. Azt állította ugyanakkor, hogy válogatott, nehogy ártson a katonáknak vagy a nemzetbiztonságnak. Jogi szakértők szerint mostani nyilatkozat egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy az ügyet lehetőség szerint minél kevesebb büntetéssel megússza. Erre utal, hogy a bocsánatkérést remegő hangon, papírból olvasta fel, de nem mellesleg az is, hogy februárban még homlokegyenest ellenkező vallomást tett, azt állítva, azért szivárogtatott, mert megdöbbentette az amerikai katonák harctéri „vérszomja”. „Jobb ember akarok lenni, egyetemre akarok járni” - mondta most ki többek között.

Ítélet augusztus vége felé várható.

A közlegény ügyvédje, David Coombs a napokban hangoztatták, hogy a Manning több felettese is felelősséget visel a dologban, azok, akik nm vették figyelembe, hogy a közlegény labilis idegzetű, dühkitörésekkel szegélyezett pszichés problémái vannak, és a nemi identitásával sincs rendben valami. Az egyik régi vallomása szerint Manning eleve azt remélve lépett be a hadseregbe, hogy a szolgálattal megszabadul ezektől az identitásbeli gondoktól. A katonai pszichiáterének egyszer fényképet küldött, amelynek a kedvéért nőnek öltözött, hosszú szőke parókát vett fel és kirúzsozta a száját. A hadsereg nemrég volt olyan előzékeny, hogy ezt a felvételt odaadja a hírügynökségeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.