Biztosan megölték Dzsihád Johnt

Most már biztos, hogy meghalt az Iszlám Állam (IS) Dzsihád Johnként elhíresült hóhéra, Mohammed Emwazi. A terrorszervezet propagandakiadványa, a Dabiq nekrológot közölt róla, és ez egyebek közt azt írja, hogy a brit állampolgárságú férfi novemberben „tért meg Allahhoz”, ez pedig egybevág a Pentagon tavalyi közleményével, amely szerint egy dróntámadással sikerült megölni a hírhedt dzsihadistát.

Sokáig ő volt a világ egyik legkeresettebb terroristája, az amerikai hatóságok 9,4 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. Az IS több propagandavideójának tanúsága szerint is túszokat – köztük több nyugatit – végzett ki a torkuk elvágásával, és elrettentő „kirakathóhéra” volt az Iszlám Államnak. Volt túszok vérszomjas pszichopataként írták le.

A személyazonosságát különböző vizsgálatokkal, például hangelemzéssel és a volt túszok beszámolói alapján sikerült megállapítani, miután világossá vált, hogy a kegyetlen kivégzésekről közzétett videofelvételeken szereplő álarcos férfi tiszta londoni akcentussal beszél. Így derült ki, hogy 1988. augusztus 17-én, Kuvaitban, kuvaiti apa és jemeni anya gyermekeként született, és 1994-ben került családjával bevándorlóként Angliába, azon belül Londonba, ahol számítógépes programozónak tanult. Az Iszlám Állam dicshimnusszal felérő nekrológjában megjegyzi, hogy Dzsihad John gyűlölte a londoni életet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.