Megölték Dzsihádi Johnt

Sikeres volt az amerikai légicsapás és végzett az Iszlám Állam hírhedt hóhérával, a Dzsihádi Johnként ismert Mohamed Emwazival – erősítették meg amerikai katonai források. 

BBC-nek név nélkül nyilatkozó amerikai katonai forrás szerint Szíriában, Rakka – az Iszlám Állam „fővárosa" – közelében „nagy valószínűséggel" végeztek a kuvaiti születésű, brit állampolgárságú dzsihadistával. Az elmúlt évben több amerikai túszt is lefejező Emwazira jó ideje vadászott az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is.

Momhamed Emwazi, az Iszlám Állam ítéletvégrehajtója
Mohammed Emwazi, az Iszlám Állam ítélet-végrehajtója
Reuters

A Pentagon helyi idő szerint csütörtök éjjel közölte, hogy egy amerikai harci drón légicsapást intézett az IS propagandavideóiból ismert „Dzsihádi John" ellen Szíriában. A terrorista a Pentagonból származó nem hivatalos közlés szerint egy gépkocsiban ült a támadás idején, s vele volt egy másik személy is.

David Cameron brit kormányfő azt mondta, hogy – amennyiben igaz a halálhír – Emwazi meggyilkolása, „helyes cselekedet" volt. 

Emwazi 2009-ben, egy tanzániai út során került fel a brit titkosszolgálat radarjára. Az év elején egy brit jogvédő szervezet azt állította, Emwazi radikalizációjában nagy szerepet játszott, hogy a brit titkosszolgálat gyakran „vegzálta" őt ebben az időszakban. A brit kormány elutasította a vádakat, és megvédte a titkosszolgálatot.

Emwazi számos alkalommal látogatott el Szíriába, és 2013-ban „telepedett le" a közel-keleti országban, majd csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Egy évvel később, 2014 augusztusában szerepelt először az IS egyik propagandavideójában, amelyen lefejezte James Foley amerikai újságírót. Szintén ő végzett Steven Sotloff amerikai és Kendzsi Goto japán újságírókkal, Alan Henning brit taxisofőrrel, valamint a brit David Hainesszel és az amerikai Peter – „Abdul-Rahman" – Kassiggal, akik nemzetközi segélyszervezeteket képviseltek. Emwazi ugyan mindig az arcát eltakaró maszkban szerepelt a videókon, a hatóságoknak az év elején sikerült azonosítaniuk őt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.