Még a nyomát is eltörlik Bin Ladennek

Pakisztán hozzáfogott annak az épületkomplexumnak a lerombolásához, ameyben az al-Kaida vezére rejtőzködött májusi likvidálásáig.

A pakisztáni főváros, Iszlámábádhoz közeli Abottabádban nem sokkal napnyugta után jelentek meg a buldózerek annál az épületkomplexumnál, amelyben május 2-án egy titokban érkező amerikai kommandó megölte Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét. Hatósági bejelentések szerint azért teszik most a földdel egyenlővé az épületet, mert Bin Laden utolsó rejtekhelyéből tavaly május óta afféle turistalátványosság lett a szélsőségesek számára, ez pedig jelentős biztonsági kockázatokkal jár. Az intézkedésre látványos biztonsági készülődés közepette kerítettek sort: a dózerolás idejére a környéket ellepték a biztonsági egységek, és ideiglenes kijárási tilalmat is hirdettek.

Pakisztán számára kellemetlen emléket jelent a ház, amely egyébként előkelő lakónegyedben, több magas rangú politikus és katonatiszt rezidenciájának közelében fekszik, az ominózus amerikai kommandó ugyanis anélkül repült be az ország területére és hajtotta végre a mintegy negyven perces akciót, hogy Washington erről a helyi hatóságokat értesítették volna. A terrorizmus elleni háborúban elvben szövetséges Pakisztán és az Egyesült Államok viszonyát azóta is rendkívüli mértékben feszélyezi Bin Laden likvidálása.

Az al-Kaida vezérén kívül a kommandósok még négy emberrel végeztek és rengeteg adathordozót, hang- és filmvelvételt, illetve dokumentumot vittek magukkal a Abottabádból, egyik helikopterük azonban balesetet szenvedett és a helyszínen ragadt. A szivárgó információk szerint Kína és Oroszország ezután versengve licitált azért, hogy a roncsokat megszerezze Pakisztántól, amelynek főleg titkosszolgálatával, az ISI-vel szemben régóta él a gyanú, hogy együttműködik a tálibokkal, a terroristákkal, és ha kellett, bújtatta is a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások után első számú amerikai közellenséggé vált Bin Ladent.

Barack Obama Oszama bin Laden likvidálásának híreit várja többek között Joe Biden alelnök, Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates akkori védelmi miniszter társaságában. Halál, élőben
Barack Obama kamerán követi Bin Laden likvidálását Biden alelnök, Clinton külügyminiszter, Gates védelmi miniszter és a nemzetbiztonsági kabinet tagjainak társaságában. Halál, élőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.