Bibi nagyot húzott

Pillanatokkal azelőtt, hogy a parlament feloszlatta volna magát a Benjamin Netanjahu által minap szeptemberre előrehozott választások miatt, a kormányfő Izrael történetének egyik legnagyobb többségű koalíciójáról írt alá megállapodást kedd hajnalban az ellenzéki Kadimával.

Ahogy a Háárec írta, még az izraeli politika szivárogtatásoktól hemzsegő világában is atombombaként robbant a hír, hogy előrehozott választások helyett Benjamin Netanjahu miniszterelnök és pártja, a Likud inkább koalícióra lépett az ellenzék vezető pártjával, a Kadimával. A Kadima belépőjéről szóló szerződést órákkal azelőtt írták alá, hogy a törvényhozás feloszlatta volna magát az idén szeptemberre kitűzött megméretés miatt. Izrael történetének egyik legnagyobb többséggel rendelkező kormánya alakult meg: Netanjahu a Kadimával 94 képviselőt tudhat maga mögött a 120 fős knesszetben.

Valószínűtlen frigyről van szó egyébként: Saul Mofaz Kadima-elnök, volt vezérkari főnök és védelmi miniszter korábban a nyilvánosság előtt hazugozta le Netanjahut, mondván a kormányfő nem áll ki őszintén az izraeli-palesztin béke mellett, márciusban pedig megígérte, a Kadima soha nem fog szövetséget kötni a Likuddal. Mofaz tárca nélküli miniszter és miniszterelnök-helyettes lesz az újraszabott kabinetben.

Netanjahu célja a centrista Kadima elcsábításával az, hogy kormányon belül kiegyensúlyozza a vallási és szélsőjobboldali pártok befolyását. A lappangó feszültség nemrég az úgynevezett Tal-törvény körül tört felszínre: ez a jogszabály megengedi, hogy vallási tanulmányaikra hivatkozva az ultraortodox zsidó férfiak kibújhassanak a hadi és polgári szolgálati sorkötelezettség alól. A törvényt februárban egy petíció nyomán az alapvető törvényekbe ütközőnek nyilvánította a legfelsőbb bíróság. Hatálya júliusban lejár, és a Likud szeretné, ha ezután a világi zsidókhoz hasonlóan az ultraortodoxok is bevonulnának. A Kadima koalíciós szereplésének egyik feltétele éppen a Tal-törvény eltörlése volt, a belépésért Netanjahu pedig bőkezűen jutalmazott: Mofaz nemcsak hogy miniszterelnök-helyettes lesz, de helyet kap a kormányfő Nyolcak Fóruma néven ismert belső körében is – nem beszélve a pártjának a külügyi bizottságban és a biztonsági kabinetben szerzett tagságáról. (Meglepő, de a Kadima koalíciós szereplésére az Avigdor Lieberman külügyminiszter vezette Izrael az Otthonunk és az ultraortodox Sasz is rábólintott.)

Ami Netanjahu diplomáciai érzékét illeti, az izraeli sajtóban nem volt hiány szuperlatívuszokból a keddi bejelentés után. Ahogy a Háárec írta, a miniszterelnök azért nem Izrael, csak a politika „királya” még, mert előtte van a Tal-törvény és a közigazgatás átszervezésének feladata. Az biztos viszont, hogy Netanjahu az erő pozíciójából tárgyalt: más politikus megközelíteni sem tudja a népszerűségi listákon, ezután stabil hátországot tudhat maga mögött a jövő októberi választásokig, amelyeket nagy valószínűség szerint meg is nyer. Ehhez képest Mofaz helyzete nem éppen hízelgő. A Kadima hiába nyert a 2009-es választásokon, ellenzékbe kellett vonulnia, ahol viszont halványan teljesít. A felmérések szerint, ha most tartanák a választásokat, a jelenlegi 28 képviselői helyének csak a felét tudná megszerezni. Potyautas – mondta róla Gideon Sa'ar likudos oktatási miniszter – igaz, ez még négy hónapja volt, amikor Mofaz Netanjahut a legrosszabb dolognak nevezte, ami Izraellel történhet.

Megfigyelők szerint a Kadima számára jó üzlet beszállni a koalícióba, az alku nagy vesztese viszont az eddig kormányon lévő Munkáspárt, amelynek nyolcfős parlamenti frakciója már jelezte, azonnal ellenzékbe vonul, és ki tudja, mivé lesz jövő októberig azzal a 18 mandátummal, amelyet az előrejelzések szerint Selli Jahimovics alakulata most nyerne. A Munkáspárt távozásával tompul a Teherán-ellenes retorika is: Ehud Barak védelmi miniszter az atomlétesítmények elleni légicsapás egyik fő zászlóvivője az izraeli politikában – ellentétben az újdonsült miniszterelnök-helyettes Mofazzal.

Netanjahu és Mofaz kézfogása. Potyautas kell a stabilitáshoz?
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) shakes hands with Shaul Mofaz, head of the Kadima party which will hook up with Netanyahu's rightist coalition, during their joint news conference at parliament in Jerusalem May 8, 2012. Netanyahu called off plans on Tuesday for early elections and formed a unity government in a surprise move that could give him a freer hand to confront Iran's nuclear ambitions. REUTERS/Ammar Awad (JERUSALEM - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.