Berlusconi kilóra megvenné az olaszokat

Az exkormányfő egy kampánylevélben ígérte meg, hogy kormányra kerülve eltörölné és vissza is fizetné azt az általános értékalapú ingatlanadót, amelyet a Monti-kormány vezetett be tavaly. Egy, de lehet, hogy két bűncselekményt követett el a kampányfogással – véli egy maffiaperekből ismert ügyész.

Adóeltörlést és adó-visszafizetést ígért Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a jobboldali Szabadság Népe (PdL) vezetője arra az esetre, ha a február 24-25-én tartandó parlamenti választások után ő ülhet le a kormányfői székbe. Az erről szóló kampánylevelet Berlusconiék a politikailag ingadozónak számító olaszországi régiókban terítették; nagyon hivatalosan néz ki az „IMU-visszatérítés 2012” felirat miatt, és az szerepel benne, hogy a visszafizetett adót kívánsága szerint bankszámlára vagy a postán is megkaphatja az eredeti feladó.

Az Olaszországban meglehetősen népszerűtlen ingatlanadót a Mario Monti fémjelezte előző technokrata kormány vezette be, és bár Berlusconi korábban már utalt arra, hogy eltörölné, a levél keményen kiborította a választási riválisokat. Pier Luigi Bersani, a Demokrata Párt elnöke szerint az exkormányfő húzása „átverés”, egy maffiaperekből ismert ügyész, Antonio Ingroia pedig úgy vélte, hogy a levéllel, amely pénzt ígér a szavazatokért, Berlusconi nem is egy, hanem valószínűleg két bűncselekményt követett el. A levelet Szícíliában, Venetóban, Lombardiában és Campaniában milliónyi olasznak küldték el; ezek azok a nagy tartományok, amelyek eldönthetik a vasárnapi-hétfői végkimenetelét.

Ami az IMU-t illeti, Olaszországban az általános értékalapú ingatlanadó 0,4 százalékos, körülbelül akkora, mint más európai országokban is. (Ezt az adófajtát – legalábbis a nevét – az Orbán-kormány nagyon nem szereti, a korábbi hiteltárgyalásokon a követelése jelentette azt a határt, amelyet az IMF nem léphetett át.) Berlusconi a maga részéről egyébként a „a ház szent és sérthetetlen, nem lehet megadóztatni” felkiáltással támadt a Monti-kormány valóban messze legnépszerűtlenebb intézkedésére. „Mondtam már, hogy Berlusconi állami pénzen próbál szavazatokat venni. Nem hittem, hogy ezt szó szerint teszi” – vágott vissza a technokrata miniszterelnök.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.