Orbánék nagyon nem akarnak ingatlanadót

Bár a miniszterelnök ragaszkodik hozzá, a kormány az egykulcsos szja lefokozását ajánlhatja az IMF-nek.

„Vörös vonal” – ennek kell lennie a válasznak, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről az ingatlanadó, illetve a vagyonadó bevezetése vagy a szociális juttatások csökkentése lenne a hitelmegállapodás feltétele. Ezt kormányzati források mondták munkatársunknak tegnap, miután a hvg.hu európai bizottsági értesülés alapján megírta, milyen feltételekkel érkeznek az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselői július 17-én Budapestre. „Az ingatlanadó bevezetése hitelvesztés lenne. Mádi László volt fideszes képviselő is a partvonalon kívülre került, amikor ezt felvetette” – emlékeztetett egy államtitkár.

Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter még hétfőn, az m1 Az Este című műsorában arra a kérdésre, hogy kategorikusan ki tudja-e jelenteni, ha ingatlanadót vagy vagyonadót kér az IMF, abba nem megy bele a kormány, azt válaszolta: ha ezek a kérdések előkerülnének, a magyar kormány meg fogja vizsgálni, de több mint biztos abban, hogy egyelőre nemleges választ adnak. A magyar gazdaság most olyan pályára került, ahol nem az adóemelést, hanem az adócsökkentést szeretnék megvalósítani. Továbbá ezek az adók nincsenek előkészítve, néhány ügyben pedig alkotmánybírósági döntés született.

Varga Mihály
Varga Mihály

„Nem hiszem, hogy a valutaalap ne mérlegelné azt, ha ilyen kérdéssel előjön, akkor erre milyen választ kaphat” – mondta a miniszter. Azt is megismételte: az egykulcsos adóban nem lát túlságosan nagy mozgásteret a magyar kormány részéről. „De nyilván meghallgatjuk, hogy mi a probléma, mi a kifogás ezzel az adórendszerrel kapcsolatban.”

Hároméves átmenet után, 2013-ban lesz először tiszta formájában egykulcsos, 16 százalékos, arányos adó. A szuperbruttó kivezetésével pedig lehet, hogy az államnak kevesebb bevétele lesz, de az adókiesés visszajöhet a gazdasági növekedés révén, azáltal, hogy akinél több pénz marad, az többet fogyaszt, vagy beruház – tette hozzá Varga. Munkatársunknak tegnap kormányzati források azt prognosztizálták: Orbán Viktor ragaszkodik az egykulcsos szja-hoz. Az lehet az engedmény a magyar kormány részéről, hogy ne sarkalatos, azaz kétharmados törvény szabályozza a kérdést, hanem „egyszerű” feles. Így a választások után adott esetben egy következő kormány tud ezen változtatni.

Varga Mihály Az Estében azt is elmondta, biztos abban, hogy mivel a tranzakciós adó igen tekintélyes részét érinti az adóbevételeknek, meg fogják kérdezni, hogy ez mi is pontosan. De a tranzakciós adó nem sérti a jegybank függetlenségét. Másrészt az állam nem kívánja eldönteni a jegybank helyett, hogy milyen módon alkalmazza ezt az adót, az MNB saját maga fogja eldönteni ezt a kérdést. „Ne zárjuk ki azonban azt a lehetőséget sem, hogy a jegybankban úgy döntenek, mégis valamilyen köztesmegoldást találnak, és valamit áthárítanak ebből” – mondta a miniszter.

Mivel a tranzakciós adó ténylegesen csak jövőre hatályosul, és a jegybank éléről Simor András március elején távozik, korántsem bizonyos, hogy az új bankvezető (akit már Orbán Viktor miniszterelnök nevez ki) nem dönt úgy, hogy áthárítja a kereskedelmi bankokra az illeték megfizetését – és így nem lesz százmilliárdos jegybanki veszteség, s a központi büdzsének sem kell később ezt megfinanszíroznia. Jelenlegi jegybanki források mindenesetre ezt nem valószínűsítik, szerintük ennél racionálisabb alapon kell, illetve fognak nyugodni a döntések az új vezetés alatt. A bankadó kivezetése kapcsán a kormányoldalon úgy vélik: a közös teherviselés jegyében erre szükség lehet, és „mostanában a bankok sem panaszkodnak”. A tömegközlekedési és az energetikai szektorban az állami kézben lévő vállalatok privatizációja kapcsán egy fideszes képviselő azt mondta: nem valószínű, hogy a kormány ebbe belemenne, hiszen éppenhogy az államosítás, a közösségi tulajdonba vétel a stratégia. Arra, hogy a 2013-as költségvetés fő számainak a parlamenti megszavazását elhalasztják-e az IMF-tárgyalások miatt, egy kormányzati szereplő lapunknak úgy válaszolt: nincs ilyen szándékról tudomása, „és nem is valószínű”.

Orbán nem enged

Vagyonadó és ingatlanadó nem lesz Magyarországon, és a kormány nem változtat a tranzakciós illetéken sem –jelentette ki Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban, amelynek előzetesét az Mno.hu tette közzé. A miniszterelnök hangsúlyozta: ebben a kérdésben biztosan nem engednek a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak. Orbán Viktor szerint a kérdést úgy kell feltenni, hogy az ingatlanadó szolgálná-e Magyarország érdekét, hozzásegítené-e ahhoz, hogy kihozza magából azt, ami egyébként tehetségben és képességben benne van. „Nem segítene hozzá” – adta meg a választ a kormányfő. Hozzátette: a tranzakciós illetékhez is ragaszkodik. Szerinte az Európai Központi Banknak csak véleményezési joga van, de nem vétózhatja meg a magyar parlament által elfogadott törvényt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.