Belgium miatt késhet Abdeslam kiadatása

A belga hatóságok felfüggesztették a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban kulcsszerepet játszó Salah Abdeslam átadását Franciaországnak. A férfit egy lövöldözés miatt nem adják még ki a francia hatóságoknak.

merényletsorozattal kapcsolatban gyanúsított Salah Abdeslam ellen két külön eljárás folyik, az egyik Belgiumban, a másik Franciaországban, s az előbbi késlelteti a terrorista kiadását.

A 26 éves gyanúsított ügyvédje csütörtökön azt mondta, hogy a támadásokban részt vevő tíz dzsihadista közül a feltételezhetően egyetlen életben maradt elkövető kiadására még több hetet kell várni, mert a belga hatóságok előbb ki akarják vizsgálni a szerepét abban a lövöldözésben, amely március 15-én Brüsszel Forest kerületében történt egy, a párizsi merényletek miatt indított rendőri akcióra válaszul.

A belga hatóságok szerint "túl korai lenne" dátumszerűen megmondani, hogy a négy hónapi bujkálás után március 18-án letartóztatott Abdeslamot mikor adhatják át Franciaországnak.

A gyanúsított kiadásáig "a francia vizsgálóbíróknak (ha a kérést igazságügyi hatóságok kezdeményezik) megvan a lehetőségük arra, hogy átmeneti kiadást kérjenek a belga hatóságoktól a (franciaországi) kihallgatás és a vádemelés megtételére" - hívta fel a figyelmet Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.