Bekérették a bécsi magyar nagykövetet

Werner Faymann osztrák kancellár bekérette Perényi János bécsi magyar nagykövetet, akinek pénteken kell a kancelláriahivatalban megjelennie - áll a hivatal csütörtökön kiadott közleményében.

A menekülthelyzetben tapasztalható diplomáciai feszültségek miatt bekérették a bécsi magyar nagykövetet az osztrák külügybe.

A genfi emberjogi konvenciókat minden uniós államnak be kell tartania. A menedékjog olyan emberi jog, amely minden uniós államban hatályos, ugyanígy érvényesnek kellene lennie a közös határvédelemnek és a menekültek államok közötti igazságos elosztásának - olvasható a közleményben.

Az embereknek, akik a háború és az üldöztetés elől menekülnek, joguk van ahhoz, hogy menedéket találjanak, és hogy tisztességesen bánjanak velük - áll a hivatal közlésében, amely szerint a mostani a nagy humanitárius kihívást csak egy erős, közös Európában lehet megoldani, emberséggel és szolidaritással.

A bécsi magyar nagykövet bekéretése valószínűleg arra is válasz, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban bekérette a budapesti francia és osztrák nagykövetet, mert a két ország vezetői kritizálták a magyar kormányt a menekültekkel szemben tanúsított intézkedései miatt.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.