Az USA-ban lobbiznak a szlovák nyelvtörvény ellen

Az Egyesült Államokba utazik a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) küldöttsége, hogy lobbizzon a vitatott szlovákiai nyelvtörvény módosítása ellen - közölte Csáky Pál pártelnök a TA3 szlovák hírtelevízióban.

Csáky Pál vasárnap esti nyilatkozatát idézte a TASR hírügynökség. A pártelnök szerint az MKP küldöttsége azt kívánja  elérni, hogy az amerikai kongresszus határozatban ítélje el a  nyelvtörvényt. Csáky közölte, hogy már folytatott tárgyalásokat az  amerikai magyarok képviselőivel, és meghívást kapott tőlük. A TA3 megszólaltatta Max Telekit, az Amerikai Magyar Koalíció  (HAC) elnökét is. "Remélem, hogy az amerikai képviselőház külügyi  bizottsága meghallgat minket. Ha a szlovák kormány nem változtatja  meg álláspontját a törvénymódosítással kapcsolatosan, szakértők  jutnak szerephez, akik azzal fognak érvelni, hogy Szlovákia  megszegte a nemzetközi megállapodásokat" - mondta Teleki.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter közölte: az MKP  döntése a küldöttség amerikai útjáról példátlan kampány, amely arra  irányul, hogy külföldre "exportálják" a nyelvtörvénnyel kapcsolatos  hazugságokat. Madaric nem zárta ki, hogy ennek diplomáciai  következményei lesznek.
A minap Max Teleki azt mondta: a HAC és több más amerikai magyar  szervezet azon dolgozik, hogy a washingtoni képviselőház  határozatban ítélje el a szlovák nyelvtörvény módosítását.

A HAC, az egyik legbefolyásosabb amerikai magyar  érdekképviseleti szervezet a néhai Tom Lantos képviselőről  elnevezett békealapítvánnyal, a New York-i Magyar Emberi Jogi  Alapítvánnyal, valamint a clevelandi Szlovákia Magyar Amerikai  Barátai nevű szervezettel együttműködve munkacsoportot hozott létre,  amely egyfelől tájékoztatni törekszik az Obama-adminisztrációt az  ügy részleteiről, másfelől a kongresszusban lobbizik elítélő  határozat elfogadását, meghallgatások tartását szorgalmazva.
Max Teleki kifejtette, hogy a munkacsoport képviselői  egyeztetéseket folytatnak a kongresszus vezetésével, többek között a  képviselőház demokrata frakciójának vezetőjével és a külügyi bizottság elnökével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.