Az OECD tisztán látna a Gripen-ügyben

Az Európai Együttműködési Szervezet (OECD) megvesztegetési ügyekkel foglalkozó szakértői felszólították Svédországot, hogy nyilatkozzon, mi volt a pontos és közvetlen oka, hogy Stockholm leállította a Gripen repülőgépek magyar, cseh és dél-afrikai eladásával kapcsolatban felmerült vesztegetés-gyanús ügyek kivizsgálását.

Az OECD szakértői "meglehetősen kritikusak" a nyomozás felfüggesztésével kapcsolatban, és tudni akarják, hogy minden "rendben" történt-e?

Amint az ismeretes Svédország a "nyomozásban társként közreműködő partnerek hiányában" akkor hagyott fel a kutakodással, amikor Angliában bejelentették, hogy a londoni főügyészség leállította a nyomozást, mivel a British Aerospace nevű - a Gripenek gyártásában résztvevő cég - beismerte, hogy "némileg hibát követett el" és hajlandó ezért a büntetést is megfizetni.

Az ügyben mindvégig a legnagyobb aktivitást mutató és azóta nyugállományba vonult svéd főügyész, Christer van der Kwast a hírrel kapcsolatban keserűen csak annyit nyilatkozott, hogy a vádat nem tudta bizonyítani.

Az OECD most Stockholm válaszát várja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.