Az ausztrálok a legboldogabbak

Három éve zsinórban az ausztrálok a legboldogabbak az OECD felmérése szerint.

Ausztrália polgárai a legboldogabbak a fejlett országok lakói közül a Better Life Index szerint, amely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjainak jólétét és elégedettségét méri. Az első ötben benne van még Svédország, Kanada, Norvégia és Svájc.

A felmérésben 36 országot hasonlítanak össze 11 tényező - például jövedelem, egészség, biztonság – alapján. Ausztráliában a mérőszám szerint nagy a jólét, mivel számos tényező szempontjából a dobogón van az ország. Például a 15 és 64 év közöttiek 73 százalékának van fizetett munkája, ami meghaladja az OECD-országok átlagát, a születéskor várható átlagos élettartam pedig szintén magasabb, 82 év.

Ausztrália gazdasága az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekedett, amely keresett nyersanyagainak köszönhető, ráadásul a gazdasági válság is elkerülte az országot. Kérdéses azonban, hogy fenn lehet-e tartani a növekedést, a bányaipari beruházások ugyanis már tetőztek, ami miatt fokozatosan nő a munkanélküliség. Az ausztrál kormány ezért azt próbálja elérni, hogy a bányászat helyére az építő- és a gyáripar lépjen. A jövedelmek között is egyre nagyobbak a különbségek: az ausztrál lakosság felső húsz százaléka hatszor többet keres, mint a társadalom alsó húsz százaléka, írja a BBC.

Magyarország a 29. a listán, Törökország az utolsó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.