Az atomfegyver a nemzet élete

Észak-Koreában a parlament nagyszabású nukleáris fejlesztési terveket hagyott jóvá, a hivatalos indok szerint az ország védelmében.

Tovább nőtt a feszültség a hét vége folyamán Észak-Korea és Dél-Korea, illetve az Egyesült Államok között. Észak-Korea legfelső népi gyűlése, azaz parlamentje hétfőn törvénybe foglalta az ország nukleáris fegyverkezéséhez való jogát. Mindeközben Dél-Koreába amerikai F–22 Raptor vadászgépek érkeztek, hivatalos közlés szerint azért, hogy részt vegyenek a két ország közös hadgyakorlatán.

Vasárnap az észak-koreai Munkapárt központi bizottságának rendkívüli ülésén Kim Dzsong Un vezető irányításával fogalmazták meg az igényt, hogy az állam nukleáris fegyverkezéshez való jogát törvényben rögzítsék, illetve hogy növeljék az atomfegyverek mennyiségét és minőségét. – Erről mindaddig nem lehet lemondani, amíg az imperializmus és a nukleá­ris fenyegetettség fennmarad a világon – idézett a központi bizottság határozatából a KCNA hivatalos hírügynökség. A határozat szövege szerint az atomfegyver „a nemzet élete”, a nukleáris kapacitással rendelkező észak-koreai erőket pedig „mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében” fejleszteni kell. A parlamentben ezután hétfőn elfogadott törvény úgy szól, hogy Phenjan „védelmi eszköznek” tekinti az atomarzenálját, amelynek célja a „nukleáris megtorlás lesz az agresszorok fellegvárai ellen” mindaddig, amíg az egész világ „le nem szereli az atomfegyvereit”.

A törvényhozás – amely évente egyszer ül össze, és többnyire gazdasági kérdésekben határoz – döntött egy űrkutatási nemzeti hivatal felállításáról is, miután tavaly decemberben sikeresen fellőttek egy műholdat. Egyúttal miniszterelnököt is cseréltek: a közgazdász Pak Pong Csut nevezték ki a posztra, aki 2007-ig már egy ízben ellátta ezt a tisztséget, s óvatos reformokkal, köztük a kapitalista típusú bérezés ötletével hívta fel magára a figyelmet, ami miatt egyébként le is kellett mondania. A pártvezetés vasárnapi ülésén elhangzott a gazdaság fejlődésének és az életszínvonal javításának célja is. Ez a „stratégiai irányként” meghirdetett másik fő célkitűzés sajátos fejleményt jelentett az elmúlt hetek Dél-Korea és az Egyesült Államok elleni háborús retorikai megnyilatkozások közepette. A lényegen azonban nem változtat, hiszen éppen szombaton nyilvánította ki Észak-Korea, hogy hadban áll déli szomszédjával, miután korábban már egyoldalúan felmondta az 1950–53-as koreai háború hatvan évig érvényben álló tűzszüneti megállapodást. A múlt hét közepén pedig Kim Dzsong Un a tábornoki karral egyeztetve jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontokra mérendő csapások terveit is a hivatalos phenjani bejelentés szerint.

A feszültség növelésében a másik oldal, tehát Dél-Korea és szövetségese, az Egyesült Államok is kiveszi részét. Miután Phenjanban alighanem az verte ki a múlt héten a biztosítékot, hogy a közös déli hadgyakorlathoz két B–2-es amerikai lopakodó bombázó is csatlakozott egy próbabevetésig, a hétvégén bejelentették, hogy mostantól F–22 Raptor típusú lopakodók is részt vesznek a hadgyakorlaton. A radaron nem követhető gépek a Japánban lévő kadenai támaszpontról érkeztek, de számukat nem közölték. Sőt Dél-Korában bejelentették azt is, hogy az immár egy hónapja tartó, szokásos évi közös katonai manőver mellett, amelyen 10 ezer dél-koreai és 3500 amerikai katona vesz részt, máris beindul egy másik gyakorlat is a haditengerészeti erők mozgósításával, amelynek célja az Észak-Korea provokációja esetén szükségessé váló visszacsapás kipróbálása. Az új szöuli elnök, Pak Gun Hje, aki kampányában, majd február 25-i beiktatásakor is az Észak-Koreával való párbeszéd felvételét ígérte, most hétfőn a déli katonai vezetők előtt mondott beszédében kemény választ kért bármilyen északi támadásra, „félretéve a politikai megfontolásokat”. Az AFP szöu­li jelentése szerint Kim Kwan-jin védelmi miniszter „megelőző csapásokról” beszélt, ha kitörne a fegyveres ellenségeskedés. A válaszcsapáshoz a helyszíni erőknek nem is kell engedélyt kérniük Szöultól.

Az egyre feszültebbé vált légkörben az egyedüli reménykeltő jel, hogy a demarkációs vonal északi oldalán lévő keszongi ipari park – északi munkások ezreivel, de déli technológiával és menedzsmenttel – hétfőn is működött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.