Az USA nem tárgyal Guantánamóról

Az Egyesült Államok nem fontolgatja, hogy visszaadja Kubának a szigeten lévő guantánamói haditengerészeti támaszpont területét – közölte egy illetékes szerdán.

"Guantánamo témája nincs a tárgyalóasztalon. Kuba felvetette a kérdést, de mi nem kívánjuk megvitatni" – jelentette ki az amerikai képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán Roberta Jacobson, aki a két ország diplomáciai kapcsolatainak helyreállításáról szóló tárgyalásokon az amerikai küldöttséget vezeti.

A Híradó.hu beszámolója szerint Jacobson, a washingtoni külügyminisztérium államtitkár-helyettese kizárta, hogy a kérdést "csereeszközként" használja az amerikai kormány. Közölte azt is, hogy nem zárják be a Kubába amerikai kormánypénzen propagandát sugárzó televíziót és rádiót sem. A támaszpont ügyét több képviselő is felvetette a meghallgatáson, mert Raúl Castro kubai elnök egy múlt heti beszédében egyebek között a terület visszaadását jelölte meg a kapcsolatok teljes körű rendezése egyik feltételeként.

Noha Guantánamo és a műsorsugárzás ügye irritáló, Washingtonban úgy vélik, hogy egyik kérdés sem fogja megakadályozni a nagykövetségek kölcsönös megnyitását, amelyről még ebben a hónapban folytatódnak a kétoldalú tárgyalások. A meghallgatáson főként republikánus képviselők, de néhányan Barack Obama elnök saját demokratái közül is bírálták burkoltan a kormányt, és feltették a kérdést, hogy a Kuba elszigetelésére irányuló fél évszázados amerikai politikában bekövetkezett fordulat elég lesz-e ahhoz, hogy javítson az emberi jogok helyzetén a kommunista országban.

A guantánamói támaszpont területét 1903-ban vette bérbe Kubától az Egyesült Államok. Az 1959-ben hatalomra került forradalmi kormányzat megszállt országrésznek tekinti az öblöt, és követeli a visszaadását. Ezt azzal is alátámasztja, hogy nem fogadja el a bérleti díjat. Az AP amerikai hírügynökség felmérése szerint az Egyesült Államokban széles körű támogatást élvez a két ország viszonyának rendezése. A megkérdezettek 54 százaléka támogatta a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, és csak 15 százalék ellenezte. A Kubát sújtó amerikai gazdasági embargó feloldását 60 százalék helyeselné, és csak 35 százalék szerint kell fenntartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.