Az Iszlám Állam forradalmasította a terrorizmust

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója szerdán egy biztonságpolitikai konferencián arról beszélt, hogy a dzsihadista szervezet forradalmasította a terrorizmust, hiszen nem látványos támadásokat tervel ki és hajt végre, hanem híveit több, kisebb merénylet elkövetésére buzdítja. A két San Bernardinó-i merénylő nem volt terrorista sejt tagja.

„Az al-Kaida teljesen más modell alapján működött. Egy egészen más típusú fenyegetéssel kell most szembenéznünk” – idézi a Reuters Comeyt, aki arról is beszélt, hogy az FBI összesen több száz nyomozást folytat mind az 50 szövetségi államban feltételezhetően az Iszlám Államhoz köthető tervezett támadásokkal kapcsolatban.

Comey annak kapcsán beszélt erről, hogy az FBI szerint jelenleg semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a két San Bernardinó-i merénylő, vagyis Syed Farook és Tashfeen Malik terrorista sejt tagjai lettek volna, vagy kapcsolatban álltak volna bármilyen külföldi terrorcsoporttal. A házaspár 14 embert ölt meg és 17-et sebesített meg december 3-án az Inland Regional Center nevű nonprofit egészségügyi szervezet helyi szociális otthonában.

„A Twitteren könyveket és filmeket is lehet promotálni, és újabban a mikroblogon keresztül terjeszkednek a terrorszervezetek is” – jegyezte meg, hozzátéve, az Iszlám Állam titkosított kommunikációs csatornákon veszi fel a kapcsolatot az emberekkel, akikről azt gondolják, hogy a szervezet nevében ölni is képesek lennének.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.