Hajszálon múlik, ki lesz az osztrák elnök

A szabadságpárti Norbert Hofer 50,26 százalékkal nyert, a Zöldek által támogatott rivális, Alexander Van Der Bellen 49,76 százaléknyi voksot szerzett.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában az ARGE közvélemény-kutató intézet becslése szerint: Norbert Hofer a szavazatok 50,26 százalékát, míg a másik jelölt, a Zöldek által támogatott Alexander Van Der Bellen a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg – írja az oe24.at hírportál.

Az, hoogy végül melyikük ülhet le az elnöki székbe, hajszálnyi különbségen múlhat. A nagyvárosokból – Bécsből, Grazból Salzburgból, Linzből – még nem futott be minden eredmény, Bellen pedig közben már fordíttott is, néhány bécsi körzet megnyerése után délután háromnegyed hatkor már ő állt az élen a szavazatok 50,1 százalékával. Hofer először 4000, utána Bellen 3000 vokssal vezetett, mígnem hatra Hofer behozta a hártányát, és mindketten a voksok 50 százalékát tudhatták magukénak. Az oe.at a választási részeredmények alapján este hét után azt írTa, hogy Hofernek 50,23 százaléknyi voksa van. Nyolckor aztán a belügyminisztérium előzetes eredményeket közöl. Ezek szerint Hofer a szavazatok 51,9 százalékával vezet Bellen előtt.

Végleges eredmények hétfőre várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolják.

A választási részvétel 72,25 százalék volt.

A két jelöltről és a második fordulóig vezető útjukról ebben a cikkükben írtunk bővebben

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.