Az EU már be is ülne Orbán és Putyin közé

Ideális helyzetben részt kellene vennünk a gázról szóló magyar–orosz tárgyalásokon – nyilatkozta Maros Sefcovic energiaunióért felelős biztos kedden a Wall Street Journalnek.
Helyet kér magának az Európai Bizottság azokon a tárgyalásokon, amelyeket Magyarország folytat Oroszországgal a gázról – jelezte kedden brüsszeli részről Maros Sefcovic energiaunióért felelős biztos. A szlovák politikus Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő budapesti találkozójával párhuzamosan beszélt erről a Wall Street Journalnek. Az interjúban emlékeztet, hogy az energiabiztonság egyik alapvető jelentőségű eleme az átláthatóság, így ideális esetben a bizottságnak részt kellene vennie a magyar–orosz gáztárgyalásokon. Minden lehetőséget megvizsgálunk, hogy a kormányközi szállítási szerződések megfeleljenek az európai jogi normáknak. Ezeket mostanában alakítják át úgy, hogy az EU-tagországoknak konzultálniuk kelljen a bizottsággal a szerződések aláírása előtt.
Sefcovic kíváncsian figyel
Sefcovic kíváncsian figyel
Christian Hartmann / Reuters

Orbán és Putyin kedd este a közös budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország lehívhatja azt a gázmennyiséget, amely a legutóbbi, 1996-ban kötött szerződés alapján megilletné, de nem használta fel. Bár a nem felhasznált gázmennyiségért is fizetni kellene, Orbán úgy nyilatkozott, a „jó együttműködésre"való tekintettel megállapodás született, hogy a fel nem használt mennyiséget a következő években Magyarország felhasználhatja, és majd akkor fizet érte, amikor megteszi. Az erről szóló szerződést a két fél az év végéig dolgozza ki és írja alá.

Sefcovic a Wall Street Journalnek azt mondta, a bizottság célja elérni, hogy egyetlen szolgáltató – amilyen az orosz állami energiaóriás, a Gazprom – se tehessen szert monopóliumra a 28 EU-tagország egyikében sem. „Egy kicsit ugyanolyan feltételek szerint kellene játszanunk, hogy több információt oszthassunk meg – mondta a biztos, az Európai Bizottság alelnöke.

A nyilatkozatáról kedd este megkérdezték Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is. Ő úgy nyilatkozott, Magyarország minden EU-előírásnak meg akar felelni az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.